Mensen die niet hun eigen taal spreken, liegen makkelijker

29 mei 2018
Aan de universiteit van Würzberg in Duitsland heeft men een boeiend experiment gedaan waarbij mensen op bevel moesten liegen. “Het blijkt dat liegen in een vreemde taal makkelijker is dan in je moedertaal” zegt psycholoog Evy Woumans van de Universiteit Gent in ‘Nieuwe Feiten’.

“In een vreemde taal zou je emoties minder sterk verwerken dan in je moedertaal, en daarom zou liegen makkelijker zijn” verklaart Evy Woumans het fenomeen. “Dat zien we ook bij de verwerking van taboewoorden: het wekt minder huidreactie op wanneer je ze in een vreemde taal leest.” Dat komt wellicht omdat je die (vreemde) taboewoorden pas op latere leeftijd hebt aangeleerd. Anders is het met taboewoorden in je eigen taal: je hebt de emotie die erbij gepaard gaat tegelijkertijd aangeleerd.

Lieven Vandenhaute vindt alvast dat Elio Di Rupo meer betrouwbaar overkomt in het Frans dan in het Nederlands. Heeft dat er dan ook mee te maken? “Dat kan ook allerlei andere redenen hebben” lacht Woumans “Dat is een kwestie van perceptie.”

Maar toch… “Misschien moeten we in de Belgische politiek iedereen zijn eigen taal laten spreken?” besluit Lieven.

Beluister het integrale interview:

Lees ook: