"Mensen die rollebollen in de duinen zijn geen echte naturisten"

12 juli 2018
De Federatie van Belgische naturisten is al een tijdje op zoek naar een nieuwe locatie voor een naaktstrand. Westende was een optie, maar daar heeft het Agentschap voor Natuur en Bos bedenkingen bij. Zij vrezen dat, en we citeren, "de randactiviteiten in de duinen" een bedreiging zijn voor de natuur, meer bepaald voor de vogels in de duinen.

"Ik denk dat het Agentschap het heeft over randactiviteiten zijn die je langs de hele Belgische kust wel eens tegenkomt", zegt Koen Meulemans (Federatie van het Belgisch Naturisme) in De Ochtend "Je ziet af en toe wel mensen die aan het rollebollen zijn in de duinen."

"Aan de rand van een naaktstrand is de kans dat je iets meemaakt wellicht wat groter, omdat mensen met verkeerde intenties door dat naakt worden aangetrokken. Maar ik wil absoluut duidelijk maken: dat zijn geen naturisten! Het zijn mensen die geen respect hebben voor de omgeving en voor andere mensen."

Naturisten zijn heel respectvol, zij weten dat ze de duinen niet in mogen en blijven op het strand. Wij zijn voorstander van een nultoleratie: als er iemand overlast veroorzaakt in de duinen, dan moeten die mensen een boete krijgen.

"Een naaktstrand is een aanwinst voor elke gemeente"

De federatie mag dus voorlopig geen nieuw naaktstrand uitbaten in Westende. "Het blijft moeilijk om gemeentes ervan te overtuigen dat een naaktstrand geen overlast oplevert. Maar onze boodschap is: een naaktstrand is net goed voor een gemeente. En naturisten zijn zeer respectvol voor mens en omgeving."