"Mensen die zeggen dat ze van dieren houden en dieren opeten, dat is toch heel dubbel"

25 maart 2021
© Annie Spratt (Unsplash)
Jan De Keyser is 59 en overtuigd veganist. 7 jaar geleden werd hij, uit respect voor dieren, vegetariër en daarna al snel veganist. Hij eet alleen nog plant-based producten. Vanwaar die ommekeer? “Als je erover nadenkt, begrijp ik niet dat je die dingen nog wil eten.”

Er is veel om te doen. Dierwaardigheid. Een vegan lifestyle is dan ook populair tegenwoordig. Jan De Keyser is sinds 7 jaar ook overtuigd veganist. Hij eet alleen nog maar plantaardige producten. Een tijd geleden is hij met het gezin bewust beginnen eten. “Wij zijn samen begonnen met bijna geen vlees meer te eten” vertelt hij.

“Mijn gevoel voor dierenleed is daarna alleen nog groter geworden. In België worden elke dag 40 000 varkens naar het slachthuis gebracht. Als je dat hoort, kan je daar toch nooit mee akkoord zijn? Als je er over nadenkt, begrijp ik niet dat je die dingen nog wil eten."

Toch merkt Jan dat dit onderwerp vaak nog gevoelig ligt bij sommige mensen. “Ik durf wel eens opmerkingen te geven over eten, maar je merkt dat je met volwassenen daar soms moeilijk over kan praten.” Hij vertelt verder over het beeld dat de industrie zelf geeft. “De industrie doet er alles aan om weg te steken vanwaar het komt. Want 90% van alle industriële veeteelt is niet mooi hé."

"Mensen die zeggen dat ze van dieren houden en dieren opeten, dat is toch heel dubbel."

Jan maakt wel een onderscheid tussen dieren, maar heeft duidelijk een standpunt. ”Ik denk niet dat een mossel of garnaal op dezelfde manier lijdt als een varken, maar toch eet ik beiden niet.” 

Vegan

In al die tijd hebben Jan en zijn gezin hun eigen eetpatroon ontdekt. “Wij eten heel veel groenteschotels, paddenstoelen, tofu, plant-based hamburgers en die worden alleen maar lekkerder.” Het enige dat ze nog dierlijk eten zijn de eieren van hun kippen. “Als ik geen kippen zou hebben, zou ik geen eieren meer eten.”

Beluister het gesprek met Jan De Keyser in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook: