Mensen in Jemen verhongeren niet, ze worden uitgehongerd

6 december 2018
© Oxfam
De humanitaire crisis in Jemen is al een paar jaar aan de gang. Door de foto’s van zwaar ondervoede kinderen op ziekenhuisbedjes die sinds enkele weken viraal gaan, lijkt de ernst van de situatie nu pas door te dringen. Voor meer dan 85.000 kinderen is het echter al te laat. Vandaag sterft elke tien minuten één kind in Jemen. En veertien miljoen mensen lopen een risico op hongersnood. Catherine De Bock, humanitair medewerker bij Oxfam-Solidariteit vzw, schreef een opiniestuk.

Oxfam biedt ter plaatse hulp aan met proper water en voedsel. Zolang de strijdende partijen door het buitenland gesteund worden en wapens krijgen, is die hulp een pleister op een houten been. Oxfam vraagt dan ook een onmiddellijke stopzetting van alle wapenexport naar Saudi-Arabië. Het leven van veertien miljoen mensen staat op het spel. Laat dat even doordringen.

Aangezien journalisten uit het gebied geweerd worden, doen hulporganisaties al meer dan drie jaar al het mogelijke om de ernst van de situatie duidelijk te maken. Anderhalf jaar geleden waarschuwde het 1212 consortium al voor de lonkende hongersnood in Jemen. De documentaire van Nawal Al-Maghaf die onlangs hernomen werd in “Vranckx” en jong en oud choqueerde, dateert ondertussen van bijna twee jaar geleden.

De situatie is er de laatste twee jaar niet op verbeterd, integendeel. Pas nu foto’s van complete uithongering onze smartphones bereiken, lijkt Jemen iets dichter bij ons eigen bed te komen en worden we wakker geschud met golven van solidariteit. Onder meer Radio 1 en Rudi Vranckx begrepen de boodschap en zetten alle spots op Jemen tijdens de Warmste Week. Zo’n “warme week” staat in kil contrast met de rillingen die we krijgen van uitgemergelde lichamen waar we op sociale media voorbij scrollen.

Mensen worden uitgehongerd

De bevolking in Jemen verhongert niet zomaar. Mensen worden er uitgehongerd. Gevechten en vernieling van wegen maken het moeilijk om goederen ter plaatse te brengen. Blokkades van de meest belangrijke havens en luchthaven in het noorden van Jemen zorgen ervoor dat mensen met lege handen komen te staan.

Elke euro telt

Zolang er geen fundamentele maatregelen genomen worden om het conflict in Jemen op te lossen, trachten hulporganisaties hun aanwezigheid in het land creatief te gebruiken. Velen onder ons zijn zowel in het noorden als het zuiden van het land actief waardoor we goederen via alternatieve havens en de enkele wegen die nog open zijn ter plaatse brengen.

Ook samenwerking met lokale organisaties is cruciaal. Door krachten te bundelen met lokale bedrijven en organisaties bereikte Oxfam de afgelopen drie jaar meer dan drie miljoen mensen met proper water, ook in de moeilijk te bereiken gebieden.

Dus ja, elke euro is vandaag van levensbelang. Want zolang politieke onwil overheerst, hangen 27 miljoen Jemenieten af van solidariteit. Jemen kan niet langer wachten.