Mensen met een beperking? "Noem het zoals het is: handicap"

24 januari 2018
In zijn programma "Taboe" lacht Philippe Geubels met mensen waarmee je eigenlijk niet "mag" lachen. Aflevering 1 ging bijvoorbeeld over mensen met een fysieke beperking. "Een topprogramma" vindt Dieter Ohler. Maar waarom noemen we het niet zoals het is: een handicap? "Al die eufemismen altijd."

Enkele dagen geleden vroeg Hautekiet aan de luisteraars of je mag lachen met mensen met een beperking. 

Ook Dieter Ohler reageerde op Twitter:

Dieter kreeg één minuut zendtijd om zijn punt te maken:

Doorheen de tijd heeft men gehandicapten steeds anders willen benoemen. Gehandicapte werd persoon met een handicap. Persoon met een handicap werd invalide. Invalide werd mindervalide. Mindervalide werd andersvalide. Andersvalide werd persoon met een beperking. Persoon met een beperking werd persoon met een specifieke zorgbehoefte.

Denkt men nu echt dat daardoor de handicap minder erg wordt?

Alsof een gehandicapte plots kan stappen omdat het woord verandert; omdat hij een specifieke zorgbehoefte heeft. Alsof er plots weer een been aan het lijf staat omdat wereldvreemde mensen besluiten de taal aan te passen.

Enkel voor mensen die geen handicap hebben, is het belangrijk. Zij moeten een realiteit die niet de hunne is, proberen duiden. Ze weten niet wat het is, ze hebben geen hol verstand van datgene waar ze over praten.

Het is stigmatiserend, zeggen ze, maar ze nemen opnieuw een stuk waardigheid af door weer maar eens op te leggen wat een gehandicapte is.

Mogen wij ook iets zeggen? Wordt ook in dat debat over ons heen gelopen? Zelfs onze eigen term mogen we niet meer kiezen. Al dat politiek correct gedoe is één grote hoop zever. Gekapt is Gekapt. Deal with it. Punt.

Lees ook: