"Mensen met totaal tegengestelde meningen zijn er altijd van overtuigd dat de feiten hun gelijk geven"

21 november 2016
De 'filter bubble', het fenomeen duikt de laatste dagen meer en meer op in het nieuws. Het komt er op neer dat we bevestiging krijgen van onze overtuigingen door wat we te zien krijgen online. Facebook kent je voorkeuren en jouw meningen, en stuurt je vervolgens nieuws en artikels om die overtuigingen te bevestigen. Dat dat nieuws misschien fout is, daar houdt Facebook geen rekening mee.

Ruben Mersch, auteur van het boek 'Waarom iedereen altijd gelijk heeft', twijfelt aan het feit dat Facebook mee heeft gezorgd voor de overwinning van Donald Trump. De overwinning van Trump wordt vaak toegewezen aan het verspreiden van vals nieuws door Google en Facebook maar daar is Mersch dus niet van overtuigd. De overwinning was volgens hem minder groot geweest als we Facebook hadden weggenomen, maar hij had nog steeds gewonnen. Ruben Mersch vindt het opvallend dat iedereen altijd overtuigd is van zijn eigen gelijk. 

Mensen met totaal tegengestelde meningen zijn er altijd van overtuigd dat de feiten hun gelijk geven.

Mersch is er van overtuigd dat niet Facebook maar wijzelf onze eigen filter bubble zijn. Iedereen omringt zich het liefst met mensen die op dezelfde manier denken als wijzelf. Dat is geen fenomeen van de laatste jaren maar iets dat er altijd al geweest is, Facebook versterkt het alleen. 

Ruben merkt op dat er een paar opties zijn om te beargumenteren dat de ander ongelijk heeft:

  • De ander is dom en weet niet beter.
  • De ander is misleid door berichtgeving die onjuist is.

De vraag moet volgens Mersch niet zijn waarom iemand onjuist nieuws voor waar aanneemt maar waarom ze die berichten geloofwaardig vinden. Dat ligt volgens hem aan het feit dat we veel minder kritisch zijn voor berichten die onze overtuiging bevestigen. 

 

Radio 1 Select