“Mensen moeten er vaak om lachen als ik zeg dat ik dieptevrees heb”

5 juni 2018
Sven De Ridder
“Eens ik ergens boven ben, durf ik niet meer naar beneden”, zegt acteur en theatermaker Sven De Ridder. In ‘De Bende van Annemie’ vertelt hij hoe hij zijn dieptevrees ontdekte tijdens de turnles.

Tijdens een repetitie moest Sven De Ridder op een verhoogd platform staan zonder balustrades. "Je ziet zo wit als een zak asperges’" zeiden de collega’s. “Mensen moeten daar vaak om lachen als ik zeg dat ik dieptevrees heb”, zegt Sven. Het is niet hetzelfde zoals hoogtevrees, want hij durft wel naar boven te klimmen, maar niet terug naar beneden.

Sven is bang om te vallen in de diepte. “Het is iets raar dat afspeelt tussen mijn twee oren.” Als Sven in een vliegtuig zit, heeft hij er geen last van, want dan zit hij in een omhulsel. “Meevliegen is geen probleem, maar een sprong in de diepte maken kan ik niet.” Duiken zou hij ook eens graag willen doen, maar ook hier speelt de diepte hem te parten.

Turnles

De theatermaker werd voor het eerst geconfronteerd met zijn angsten tijdens de turnles. Tijdens een oefening moest iedereen een sportraam omhoogklimmen. Daarna moesten de leerlingen naar de andere kant klimmen, en dat durfde Sven niet.

Ik deed er alles aan om niet mee te doen aan de turnles.

Als hij ergens boven staat, heeft hij het gevoel dat hij gaat vallen. “Alles begint te draaien als ik boven sta.”

Boven op de uitkijktoren van de Kalmthoutse Heide stond Sven ook eens verkrampt vast. “Ik ben toen al zittend trapje per trapje naar beneden moeten gaan”, vertelt de acteur. “Een parachutesprong maak ik enkel als Tom Cruise het me vraagt, maar tot nu toe doet hij het altijd zelf.” Ook in een zwembad springen van een springplank zou Sven ook nooit van zijn leven doen.

Een parachutesprong maak ik enkel als Tom Cruise het me vraagt, maar tot nu toe doet hij het altijd zelf.

(Na 10 weken oefenen tijdens de repetitie op dat platform zonder balustrade ging het veel beter, nvdr) 

Beluister het interview in 'De Bende van Annemie':