"Mensen terugsturen is altijd een verkeerde beslissing"

14 januari 2018
Gezinnen van vluchtelingen en migranten die hier verblijven, mogen niet zomaar teruggestuurd worden naar hun land. Dat zegt de Gentse bisschop Luc Van Looy op de Internationale Dag van de Migrant, die de katholieke kerk vandaag organiseert. "De klemtoon moet op integratie liggen."

"Het thema van vluchtelingen en migranten leeft bij iedereen, en wij kunnen als bisschoppen niet blijven toekijken", legt Van Looy in De Ochtend uit. "Dit gaat over een morele kwestie, die ons diep raakt."

Maar een duidelijke mening heeft de bisschop in ieder geval: "Mensen terugsturen is altijd een verkeerde beslissing."

Zijn de wetgeving over regularisatie en de voorwaarden om asiel te krijgen wel diegene die we moeten blijven hanteren?

"Het moet vooral de bedoeling zijn om de mensen hier te laten integreren en te zorgen dat ze hier hun plaats vinden. Het gaat toch niet over zulke geweldige aantallen dat we dat niet kunnen?" Maar de wet is de wet, en daar heeft de bisschop wel begrip voor. "Alleen: zijn de wetgeving over regularisatie en de voorwaarden om asiel te krijgen wel diegene die we moeten blijven hanteren?", vraagt hij zich af.

Volksaard

Dat de toon in de samenleving tegenover vluchtelingen vaak erg bitsig kan zijn, betreurt Van Looy. "Soms vrees ik een ondergrond van racisme, misschien omdat wij als volk niet zo extravert zijn. Het ligt in onze volksaard, en ik zie dat het voor veel mensen moeilijk is te aanvaarden dat mensen met een andere geschiedenis en cultuur in hun buurt komen wonen."

Maar het zit hem vooral dwars dat het vluchtelingenthema ook politiek erg hard wordt gespeeld. "Politiek zou net moeten werken aan openheid voor iedereen. Maar het thema wordt gebruikt om de verschillen tussen de politieke partijen in de verf te zetten, en dat vind ik erg jammer."

Herbeluister het fragment hier vanaf 2.36 uur.

Bron: vrtnws.be