"Mensen vrijheid geven is de sleutel tot een fijne werkplek"

8 februari 2016
Wouter Torfs werd al zes keer verkozen tot beste werkgever. En dat komt allemaal door zijn open bedrijfscultuur. "Ik wil geen opperbonobo aan de top, maar zelfsturende, vrije teams."

Wouter draagt de filosofie van zijn familie hoog in het vaandel. "Delen als het goed gaat is mooi. Winst is niet alleen financiële winst, of nettobedragen. Als beste werkgever verkozen worden, dat is ook winst."

Delen als het goed gaat is mooi. Winst zie ik niet enkel in nettobedragen.

 

Zijn bedrijf hàd groter kunnen zijn. Hij hàd meer geld kunnen verdienen. "Misschien ben ik gewoon niet ondernemend genoeg? Wij zijn rustig gegroeid, maar het klopte voor ons. Het is wat het is."

Hoe werkt dat op de werkvloer?

Wouter is erg aanwezig. Hij praat met zijn werknemers. En luistert ook écht. Hij vreest dat hij daar geen tijd meer voor zal hebben als zijn bedrijf groter wordt. Maar hij wil geen baas zijn die zegt wat mensen moeten doen. "We geven heel veel autonomie aan winkelteams. Ik wil geen opperbonobo zijn, alleen aan de top. Onze teams zijn zelfsturend en krijgen heel veel vrijheid."

Bij Torfs willen ze zorgzaam zijn, naar de klanten toe, naar de werknemers, naar de aandeelhouders. "Dan heb je geen baas nodig die zegt wat mensen moeten doen. Mensen vrijheid geven is de sleutel voor een fijne werkplek."

Burn-out

De burn-out? Dat bestaat bij Torfs ook. "Dat komt omdat mensen zich in hun job verliezen. Omdat ze zo gepassioneerd zijn dat ze over hun grenzen gaan."

Ze willen er bij Torfs aan werken met een open programma. "Mensen moeten zicht krijgen op hun draagkracht. Ze moeten grenzen trekken. Het is de ziekte van deze tijd." 

Wouter heeft nog een boodschap voor de ondernemende wereld. "De softe aanpak werkt. When you take care of the people, the people take care of the business."

Geluk op het werk

Geluk met een grote G: dat krijg je volgens Wouter Torfs als je gewaardeerd wordt op het werk. Als je het gevoel hebt dat je iets zinvol doet en deel uitmaakt van een groter geheel. 

Is werken dan een soort zingeving? "Ik hoop het!" zegt Wouter. "Hoeveel tijd ben je anders niet aan het verprutsen?"

 

Herbeluister het volledige gesprek met Wouter Torfs (dit onderwerp begint op 15 min 45 in deel 2):

Foto © VRT

Radio 1 Select