Mentaal gezond blijven in tijden van corona? "Ga voldoende naar buiten en blijf actief"

13 maart 2020
Door de drastische corona-maatregelen zien velen onder u zich misschien veroordeeld tot enkele weken thuisisolatie, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn als u gezond bent. Dan is het misschien net geen goed idee om voortdurend binnen te zitten zieltogen.

"Ik denk dat mensen die al angst hebben om ziek te worden of om dood te gaan zeker moeilijke tijden beleven", zegt psychologe Tine Daeseleire in 'De wereld vandaag'. "De maatregelen van de overheid kunnen veel stress bezorgen en ons adrenalinesysteem in gang zetten, waardoor allerlei lichamelijke reacties kunnen optreden."

Heel veel telefoneren met elkaar en ervoor zorgen dat we niet vereenzamen of bepaalde mensen niet vergeten

Zoiets kan volgens Daeseleire erg verwarrend zijn, waardoor mensen nog angstiger worden. "Het is niet zo dat je symptomen zoals van een griep met stress gaat verergeren, maar het kan wel dat je klachten die je van stress krijgt, gaat verwarren met de beginfase van griep."

De remedie tegen dit alles: vermijd vereenzamen. "Ik denk dat we heel goed het contact met elkaar moeten bewaren", zegt Daeseleire. "Heel veel telefoneren met elkaar, ervoor zorgen dat we niet vereenzamen en dat bepaalde mensen niet vergeten worden." Ook naar buiten gaan kan wonderen doen. "Voor onze psychische hygiëne is het belangrijk dat we naar buiten komen en actief blijven."

Bron: VRT NWS

Beluister het volledige gesprek met Tine Daeseleire:

Lees ook: