Merho: “Ik heb nooit die overgang gekend van met pensioen zijn, ik ben gewoon altijd doorgegaan”

9 december 2020
© Jasper Jacobs (Belga)
Goede gesprekken over grijsheid, over wijsheid en over puberteit in de derde leeftijd. Dat is waar de podcast 'Wijs, Grijs & Puber' voor staat. In de derde aflevering hoor je een gesprek tussen filosoof en wiskundige Jean-Paul Van Bendegem (67) en striptekenaar Merho (72). Een gesprek over wijsheid, humor en het leven van een striptekenaar.

Humor is een bron van wijsheid. En humor staat centraal in het werk van striptekenaar Merho. Het is het cement in de dolle avonturen van de Kiekeboes, zijn geesteskinderen. In 2000 kwam er tenslotte de langverwachte Kiekeboe-film ‘Misstoestanden’. Merho vond de film maar niks en wou zich, op gepaste wijze, in een stripalbum afreageren: “Maar op het moment dat ik het stripalbum aan het maken was, was ik nog echt boos. Ik heb toen tegen mijn vrouw en tegen mijn naaste medewerkers gezegd: houd me in de gaten. Ik wil dat album maken, maar het moet grappig zijn en het moet relativerend zijn. Want als het echte boosheid is, dan deugt het niet. En houd me tegen als ik dat zou doen.”

Met pensioen zijn, dat kent Merho niet. Vroeger maakte hij vier albums per jaar, nu nog altijd twee. “Ik vind het eigenlijk wel prettig. Ik heb nooit die overgang gekend van met pensioen zijn, ik ben gewoon altijd doorgegaan. Het is een luxeprobleem dat ik een uitgever heb die achter mijn vodden zit. De Kiekeboes verkopen nog altijd vrij goed. Dus hoe meer albums, hoe liever. Ik moet het afremmen. De meeste mensen, eens de vijftig gepasseerd, ja, die worden in hun bedrijf al als overbodig beschouwd. Er staan meteen anderen klaar die hun plaats willen, en ze worden te duur. Ik mag nog altijd mijn partijtje meespelen. Dat is een luxe natuurlijk.”

Een levensstijl waar Jean-Paul Van Bendegem zich in kan vinden. Ook hij zit sinds zijn emeritaat niet stil. “Er gaan er hier veel enorm jaloers zijn op ons. Ik maak nu ook volledig zelf uit wat ik nog wel of niet doe. Ze zeggen altijd, je moet ervan profiteren als je jong bent, want je bent maar één keer jong. Ze vergeten dat wij ook lol hebben, en dat je ook maar één keer oud bent.”

Beluister de podcast van ‘Wijs, grijs & puber’ hier:

Lijst van artikels