"Met 1 sigaret kan je een personage veel betekenis geven"

23 maart 2018
Hoewel het soms verleidelijk is een personage in een reeks te laten roken, probeert Nathalie Basteyns het tot een minimum te beperken. Zo reageert de regisseur van 'Beau séjour' op een onderzoek dat stelt dat sigaretten een opmars op het kleine scherm maken.

'Stranger things', 'Orange is the new black' of 'The crown': wie deze series van Netflix heeft verslonden, weet dat ze bulken van scènes waarin een personage rookt. Uit een onderzoek van Truth Initiative moet blijken dat sigaretten inderdaad aan een opmars bezig zijn in tv, met name in reeksen van de streamingdienst.

"Soms is het logisch dat een personage rookt", zegt Nathalie Basteyns in 'Nieuwe Feiten' . "Als de Britse prins Philip in realiteit rookte, dan spreekt het voor zich dat zijn personage in 'The crown' dat ook doet. 'Stranger things' speelt zich af in de jaren 80. Toen was roken nog alomtegenwoordig."

"Het is heel verleidelijk om een personage te laten roken. Niks is makkelijker dan een sigaret om een rebels karakter in de verf te zetten, om een personage sexy of onsexy te maken of soms ook om rijkdom te tonen. Met 1 sigaret kan je een personage veel betekenis geven."

"We willen het niet gratuit doen"

Toch probeert Basteyns sigaretten in haar series tot een minimum te beperken. "We willen het niet gratuit doen. Zo hebben we lang nagedacht over de vraag of Luc in "Beau séjour" een roker moest zijn. We vonden het uiteindelijk bij het personage passen. Het is een rebel die zich niet om zijn gezondheid druk maakt, een man van extremen die voortdurend gestresseerd is."

Dat leverde wel een probleem op want acteur Kris Cuppens die Luc vertolkte, rookt niet. "We hebben voor hem vervangende kruidensigaretten gemaakt. Die stinken enorm, heel de set ruikt ernaar. Je ziet het verschil niet, maar je ruikt het wel. De geur is vreselijk."

"Momenteel schrijven we een reeks waarin iemand rookt, maar dan wel de elektronische sigaret. Ook dat geeft een tijdsgeest weer. Iemand is voorzichtig, bezig met gezondheid. Het personage is toch wat zenuwachtig en daarom kiest het niet voor de klassieke sigaret."

Bron: vrtnws.be en Nieuwe Feiten

Lees ook