"Met 100 kilogram kan je ook mooi werk doen en van het leven genieten"

17 maart 2016
Meer en meer jongeren zijn te dik. Zwaarlijvigen hebben minder recht op terugbetaling van ziekenkosten. Zwaarlijvigheid zou kunnen doorgegeven worden bij de voortplanting. Je hebt vandaag niet meer het recht om wat te zwaar te zijn, iets wat Bert Bultinck jammer vindt.

Het is vandaag de dag not done om je zwaarlijvigheid te aanvaarden. Toch heeft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck er weinig problemen mee dat hij te veel weegt. Natuurlijk denkt hij na over de gezondheidsrisico's die zijn overwicht met zich meebrengen, maar hij vindt genieten van het goede leven belangrijker.

Geen politiek correcte mening dus, want genieten van lekker eten en drinken lijkt controversieel te worden, ook al doe je het met mate. Bert is wel bang over wat er zou kunnen komen. Het goede leven is belangrijk, maar langs de andere kant weet je dat daar een einde aan komt en dat je dus niet mag overdrijven. Waarschuwingen van de dokter zal hij op zijn 41e niet zomaar in de wind slaan.

Met 100 kilogram kan je ook mooi werk doen en van het leven genieten.

Het bericht over meisjes die zich heel veel zorgen maken over hun gewicht en hun uiterlijk valt Bert wel op. Zijn tienjarige stiefdochter komt wel naar huis met verhalen over te dik zijn, terwijl ze net heel slank is. Sommige mensen, vooral tienermeisjes, kunnen het schoonheidsideaal dat overal aanwezig is moeilijk naast zich neerleggen.

Het mag niet zo zijn dat tienermeisjes donkere gedachten krijgen wanneer ze iets te zwaar zijn. Je mag geen laag zelfbeeld krijgen als je wat te dik bent, want ook zwaarlijvige mensen kunnen heel wat bereiken. Bert is daar zelf een perfect voorbeeld van.

Bio

Bert Bultinck is doctor in de Germaanse talen. Hij zette zijn eerste stappen in de journalistiek als freelancer, daarna werd hij chef opinie bij De Morgen. Zes jaar geleden maakte hij de overstap naar De Standaard, waar hij begon als chef opinie. Daarna werd hij achtereenvolgens verantwoordelijk voor de weekendkrant en de dagkrant. Begin dit jaar volgde hij Jörgen Oosterwaal op als hoofdredacteur van Knack.

 

Het volledige gesprek met Bert kan je hieronder herbeluisteren.