"Met af en toe een krop in de keel en een traan, probeert hij jong én oud te doen inzien dat alcohol en rijden botst"

7 november 2021
© Pauline Augustyn & Juliette Pardon
Belgodyssee? Dat zijn duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Dit jaar is het thema ‘Veerkracht’. Deze week maken we in ‘De Ochtend’ kennis met Pauline Augustyn en Juliette Pardon.

Op het scoutsterrein in Drongen staat een moeraseik in zijn mooiste herfstkleuren te pronken. Het is nog vroeg in de ochtend als ik samen met Vincent Leus onder de boom ga staan. We proberen het totemsjaaltje van zijn dochter te vinden.

Het is nu bijna 12 jaar geleden dat de boom er werd gepland na het overlijden van Emilie Leus. Samen met twee andere medestudenten stierf Emilie aan haar verwondingen na een aanrijding door een dronken chauffeur. De chauffeur in kwestie krijgt een straf van 2 jaar rijverbod.

We kunnen het totemsjaaltje uiteindelijk niet meer vinden. Het moet nu ergens hoog in de top van de boom hangen, verscholen tussen de bladeren. Maar Emilie Leus is nog steeds heel erg aanwezig. Ze leeft niet alleen verder in de herinneringen van haar vele vrienden en familie, maar ook in het Fonds Emilie Leus.

Na de strafuitspraak bleef de familie Leus achter met een gevoel van woede en onrecht. Zo ontstond het Fonds Emilie Leus, vertelt Vincent Leus: “de oorzaak van alles is de slechte uitspraak en het gevolg is een fonds waarmee we verkeersslachtoffers ondersteunen”. Het Fonds Emilie Leus wordt onder andere gefinancierd door lezingen, een jaarlijkse benefietloop en sponsoring.

Tot op de dag van vandaag doorkruist Vincent Leus het land om lezingen te geven aan scholen en verenigingen. Maar één ding moeten we zeker onthouden, onderstreept hij met klem, “in een lezing moet er een lach en een traan zijn”. Met af en toe een krop in de keel en een traan die niet tegen te houden valt, probeert Vincent jong én oud te doen inzien dat alcohol en rijden botst.

Pauline Augustyn

Beluister de reportage van Pauline Augustyn en Juliette Pardon in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Bekijk de foto's

Lees ook: