Met de deelstep naar je tiny house, en daar met een zelfhulpboek onder de kerstberk.

18 december 2019
We hadden het maandag al over de woorden en de tendensen van het voorbije jaar. Maar wat zijn de producten die dit jaar ons leven hebben beheerst? Wat zag je óveral opduiken, wat heeft je verrast, wat heeft je leven aangenamer gemaakt, of... net niet?

Klein wonen is voor de één noodzakelijk en voor de ander een droom. Een trend die dit jaar kwam opzetten is de ‘tiny house movement’: in een klein huisje gaan wonen midden in de natuur. Miet Van Hassel is in zo’n tiny house gaan wonen in Diest. Marie Kondo is haar beste vriendin geworden, want bij de verhuis uit een groot appartement was ontspullen een noodzaak. Brecht Devoldere ging op bezoek in haar bescheiden woonst.

Ook lachgas prijkt op ons lijstje van ‘product van het jaar’. Deze zomer werd het ‘de meest trendy drug’ genoemd, een ware rage op festivals en concerten. Maar toch moeten we er voorzichtig mee omspringen. Philippe Jorens, professor klinische toxicologie aan de Universiteit Antwerpen, zet de gevaren op een rijtje.

Nog een product dat overal te zien was in 2019 is de elektrische deelstep. Je ziet ze overal op straat en ze zijn super handig om je snel te verplaatsen. Toch is Elisabeth Lucie, columniste bij Knack, helemaal geen fan van de deelsteps. Ze steekt een deelstep-rant af, want ‘trends uit de jaren 90 horen niet terug te komen in een hip deel-jasje’.

Vergeet Instagram, vergeet Snapchat. Kinderen en jongeren zitten zeker sinds dit jaar massaal op TikTok. We hebben er bijvoorbeeld de term ‘ok, boomer’ aan te danken, Maar de app krijgt ook meer en meer impact als muziekplatform, artiesten willen maar wat graag dat hun muziek via tiktok verspreid wordt. Onze millennial-redacteur Max Vryens praat je helemaal bij.

Voor Xavier Taveirne zijn zelfhulpboeken het product van het jaar. Je kan geen boekenwinkel binnenstappen of je wordt er door overspoeld. Dat ruime aanbod legt ons volgens Xavier een enorme druk op: “alsof je jezelf de hele tijd moet verbeteren en geluk iets maakbaar is.”

Een echte kerstboom of eentje uit plastiek? Wat is nog ecologisch verantwoord? Werner Van Craenenbroeck van Inverde verkoopt sinds dit jaar “‘kerstberken”. Jawel, een berk als kerstboom. Waarom is een kerstberk zoveel ecologischer?

Lees ook:

Radio 1 Select