Met de kaart betalen aan het offerblok? Nog niet voor meteen.

20 september 2016
Elke dag gaan er honderden mensen op bedevaart naar Scherpenheuvel. Tijdens de mis nemen ze deel aan de 'omhaling', en nadien branden velen van hen nog een kaars. De bedevaarders kunnen in Scherpenheuvel hun bankkaart niet gebruiken, alles wordt er nog cash betaald. En dus is er een goede boekhouder nodig om het geld te tellen. De vraag van Annemie Peeters aan boekhouder Guido Nijs: "Zal Scherpenheuvel ooit zonder cash geld kunnen?"

"Op dit moment moeten bedevaarders inderdaad nog alles cash betalen", zegt Guido. "We beseffen dat dat ooit zal veranderen, dat we mee moeten met onze tijd."

Een cashloos bedevaartsoort zou nochtans ook financiële voordelen hebben. Guido: "Nu betalen we jaarlijks duizenden euro's om het geld te laten tellen! Vanuit dat opzicht zouden we het niet erg vinden om zonder cash verder te gaan."

Ik denk dat de geesten van de bedevaarders nog niet rijp zijn om met de kaart te betalen.
Guido Nijs

Wat denken de bedevaarders daar zelf over? Annemie vroeg het aan Charline, die elke dinsdag naar de mis in Scherpenheuvel gaat. "Hier kan je toch niet met de kaart betalen?! Nee, dat doe ik niet. De €5 voor de kaars heb ik altijd in mijn zak zitten."

En als het niet anders meer kan? "Ja, dan zal het wel moeten, maar fijn zal ik het niet vinden."

Boekhouder Guido Nijs