"Met de wagen rijden? Dat moet je verdienen!"

1 februari 2016
Acteur Wim Willaert vindt verkeersveiligheid heel erg belangrijk. Voor hem volstaan de huidige verkeersmaatregelen niet. Hij pleit voor een rijbewijs met punten. Want met de wagen mogen rijden, dat moet je verdienen.

Per jaar komen er meer dan 700 mensen om in het verkeer in België. Daar heeft Wim Willaert geen begrip voor. Hij pleit dan ook voor een rijbewijs met punten. "Dat systeem is echt goed. De mentaliteitsverandering die hierdoor teweegbracht werd in Frankrijk is ongelooflijk. Vroeger waren dat roekeloze chauffeurs. Nu rijden ze allemaal 50 km per uur in de bebouwde kom."

Wim vraagt zich af wie dat rijbewijs met punten tegenhoudt. "Als jonge chauffeur weet je dan dat je met weinig punten begint. Je moet ze verdienen. Dat is een andere attitude dan wat we nu kennen."

"Rood is rood"

Zelf houdt Wim zich altijd aan de regels. "Rood is rood, ik begrijp de gejaagdheid van de mensen niet." Wim zit op zijn gemak in de wagen. En is er file, dan is er file. De weg die je moet afleggen, blijft hetzelfde. "Waarom zijn we niet meer op ons gemak?"

Ik vraag me af hoeveel sneller een opgejaagde persoon op zijn bestemming is.

Er komt volgens Wim een soort oerinstinct naar boven op de weg. Als iemand je voorbijsteekt, wil je die terugpakken. "We zijn apen achter het stuur. Maar ik probeer dan de aap te zijn die op zijn gemak zijn banaan eet. Wat voor pipo's zijn dat, remmen bij een flitspaal. En dan weer 140 km/h rijden."

Zelf kent Wim een gezin dat een kind verloor in het verkeer. Maar hij wil er liever niet over praten. "Als ik er over praat, moet ik wenen. Wat dat met een gezin doet, dat is niet te doen."

 

Bio

Wim Willaert is een Vlaamse acteur en muzikant. Hij is vooral bekend van de series 'Bevergem' en 'Eigen Kweek'. Daarnaast heeft hij ook rollen in Belgische en Franse films. 

 

Herbeluister het volledige gesprek met Wim Willaert in De Bende van Annemie: