"Met een digitale meter zullen kwetsbare groepen niet meer besparen op elektriciteit"

3 februari 2017
Als het van Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) afhangt, wordt bij iedereen vanaf 2019 een slimme meter geïnstalleerd. Een flinke investering, al zou je met de teller wel kunnen besparen op je verbruik. De Vlaamse Regering beslist er vandaag over.

Niet iedereen zal vanaf 1 januari 2019 meteen een teller in huis moeten halen. Eerst zullen Vlamingen die in een nieuwbouw leven en zonnepanelen hebben aan de beurt zijn. Pas enkele jaren later zal iedereen een digitale teller in huis nemen.

De digitale meter helpt om energie te bezuinigen. “Een heuse stap voorwaarts richting een slim elektriciteitsnet waarbij zonnepanelen en windturbines eenvoudig te integreren zullen zijn zonder overmatige kosten,” stelt Bram Claeys, directeur van Ode Vlaanderen, de organisatie voor duurzame energie.

Toch zal de meter een aardige duit kosten. En dit terwijl sommige mensen hun energiefactuur amper kunnen betalen. “40% van de huurwoningen is van slechte kwaliteit,” stelt Frederic Vanhauwaert van Netwerk tegen Armoede, “Het is belangrijk dat we een goede kosten-baten analyse maken voor die gezinnen en niet groeien naar een systeem waar elektriciteit prepaid betaald moet worden of vroegtijdig kan afgesloten worden."

Minister Tommelein maakt zich sterk dat de omschakeling onvermijdelijk zal gebeuren en gefaseerd zal verlopen.