"Met een hond zie je er niet creepy uit in West-Vlaamse velden"

24 oktober 2018
Jovanka Steele is nog steeds in de ban van de kweepeer. En vooral hoe ze toch, ondanks haar smaak, toch zo populair is in België.

Ik was gisteren op weg naar een gratis kweepeerdoos met mijn hond, want honden zijn goed om bij je te hebben zodat je er niet te creepy uitziet als je door een West-Vlaams veld wandelt met een grote lege sporttas. Er gingen veel kweepeervragen door mijn hoofd. Waarom had de kweepeerboer te veel fruit gekweekt? Hoe wist hij dat hij “te veel” kweeperen had? En wat zijn “genoeg” kweeperen?

Misschien moest de boer zijn kweeperen weggeven om de economie te beschermen. Ja, ik heb daarover dingen gelezen. Als je te veel van iets op de markt zet, dan gaat de prijs naar beneden, en dan komen er plots andere problemen bij, zoals banken die instorten en de prijs van olie die omhoog gaat. Dan zie je op televisie beelden van Wall Street, met mensen die tegen elkaar schreeuwen, met hun handen op hun gezicht en tranen in hun ogen. En vooral nu, met de Brexit, zal de kweepeerboer -denk ik- geen crisis op de internationale kweepeermarkt willen veroorzaken. Ja, ik weet het: achter iedere doos gratis fruit zit een heel verhaal.

Daar was de gratis kweepeerdoos. En waar er - twee dagen geleden - 50 kweeperen inzaten, zaten er nu nog ongeveer 25 in. Hoe is dit zo snel gebeurd? Was er een West-Vlaamse kweepeer-rush aan de gang? Als ik nu mijn genoeg-om-een-kweepeertaart-te-maken fruit zou pakken, ben ik dan zoals één van die mensen die al hun geld van de bank halen tijdens een economische crash? Of was ik gewoon een gekke vrouw uit Amerika met veel excuses omdat ze bang was om een taart van dit vreemde fruit te maken? Het is mogelijk dat ik alles veel te hard aan het overdenken was. Daar. Naast een doos gratis kweeperen. In het midden van een West-Vlaams veld.

Beluister het middagjournaal: