Met een vrachtschip de wereld rond: "Het leidt je automatisch naar jezelf toe"

12 februari 2022
Ward Hulselmans ontdekte dat je mee kan varen met een vrachtschip en zo de wereld rond kan reizen. Tergend traag en toch fantastisch.

Ward Hulselmans werd 'trouwe klant' bij 'Cptn Zeppos', het reisbureau dat Joris Van Bree oprichtte. Het concept? Simpel: je stapt op een vrachtschip en reist mee op het tempo van dat gigantische schip. Je hoeft er niet te werken, maar er is ook geen wifi aan boord. "Tieners kunnen dus niet mee", lacht Sven Speybrouck, maar Ward Hulselmans ziet het anders: "Ik vind dat eerder de normale wereld dan diegene waar jongeren tegen je opbotsen, omdat ze naar hun scherm aan het staren zijn."

"Eenmaal de trossen zijn losgegooid en je vertrekt, is een wonderlijk moment. Je kan niets meer doen, maar het is net de charme dat je vaststelt dat je veel keuzes hebt om dingen niet te doen. Ik neem gewoonlijk zelfs geen boek mee."

Ik neem gewoonlijk zelfs geen boek mee.

Het lijkt een beetje op een klooster of een trip naar Compostella, zo'n reis op een cargoschip. Op zijn laatste trip naar Istanbul waren amper 24 bemanningsleden aan boord, op een schip van 300 meter lang. Er is dus wel menselijk contact mogelijk, maar heel veel is dat niet. Toch geniet Hulselmans van zijn trips.

Wil je graag meer weten? Ward maakte een podcast over zijn ervaringen op het cargoschip, die kan je hier beluisteren.

Beluister het volledige gesprek met Ward Hulselmans in 'Interne Keuken' via Radio 1Select

Luister ook

Lijst van artikels