"Met het openbaar vervoer naar Brussel: mag dit de norm worden aub?"

9 september 2015
"Kom met het openbaar vervoer naar Brussel", zo waarschuwde de politie ons deze week voor de impact van de boerenbetoging op het verkeer. En dat verkeer viel dus uiteindelijk best goed mee. "Mag dit de norm worden aub?" vraagt Kwinten Lambrecht.

 

Kwinten uitte zijn wens op Twitter:

 

"Kom met het openbaar vervoer naar #Brussel" - Mag dit de norm worden aub en geen apocalyptische leuze? #boerenbetoging

— Kwinten Lambrecht (@kwinlambrecht) September 7, 2015

 

Bij Hautekiet mag hij zijn standpunt verder verduidelijken. In 1 minuut.

 

Ik constateer dat wanneer er iets gaande is in Brussel, van betoging tot populair evenement, er steeds wordt afgeraden om met de auto naar de stad te komen. Help, apocalypse now, samen stilstaan in de file! Snel iedereen op de fiets!

Dit impliceert dat het voor de rest van de tijd helemaal OK is om in Brussel rond te rijden. Het is en blijft hier een paradijs voor automobilisten; er wordt gratis op de stoep geparkeerd, het fijn stof vliegt ons om de oren en de Brusselse binnenring is vaak een race-circuit. Brussel moet af van het auto-cliëntelisme: tijd voor een stad op mensenmaat met een hart voor zachte weggebruikers en openbaar vervoer, met een florerende openbare ruimte, met plaats voor creativiteit en zelfontwikkeling.

De auto helemaal afzweren is bijna ondenkbaar, maar mede door fiscale aanmoedigingen kan de Belg bijna niet anders dan soms onnodige autoverplaatsingen te doen omdat ze, tussen aanhalingstekens, ‘gratis’ zijn.

Ach, binnenkort tuffen we toch rond in een ‘on demand’ zelfrijdende auto van Tesla, Apple of Google. Dan vormen we de bestaande en geplande parkings gewoon om tot zwembaden!

Radio 1 Select