Met je baby naar de psychiatrie?

3 november 2016
Vroeger werden baby's enkel opgenomen in de psychiatrie als de mama er verbleef. Maar sinds dit voorjaar kan je met je baby terecht in dagziekenhuis Kleine K, onderdeel van het UPC (Universitair Psychiatrisch Centrum) van de KU Leuven. Een mogelijke oplossing voor veel jonge ouders met een huilbaby. Of is 0 te jong om al naar de psychiater te gaan?

Vroeger gingen jonge ouders vaak naar de huisarts voor hulp, maar uit cijfers van het RIZIV blijkt dat men nu sneller de weg vindt naar de kinderpsychiatrie. Het aantal raadplegingen en behandelingen van min-4-jarigen steeg tussen 2012 en 2015 met 8,2%. En nu komt daar nog de babypsychiatrie bij. 

In het dagziekenhuis Kleine K bieden ze zorg op maat voor verschillende ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij baby's, peuters en kleuters. Steeds in samenspraak met de ouders. De verantwoordelijke kinder- en jeugdpsychiater dr. Binu Singh legt uit dat het niet om labelen gaat, maar wel om preventie en vroeginterventie: "Liever helpen in de ontwikkeling dan wachten tot de leeftijd waarop je bijvoorbeeld een diagnose van autisme kan stellen."

 

Oproep

  • Had jij een huilbaby? Waar vond je hulp? 
  • Zou jij met je kind naar de babypsychiatrie gaan? 

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.