Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bonus

'Met je lichaam in de stad'

za 11 mrt. - 10:11

In 'Atlas Brussel' schrijven 23 auteurs over de stad waar ze komen wonen zijn, of gewoond hebben. Het themanummer van literair tijdschrift Dietsche Warande & Belfort stelt onze hoofdstad voor als een literaire inspiratiebron, een atlas van emoties.
cover boek

"Het idee om een themanummer over Brussel te maken leefde al langer" steekt Peter Vermeerch van wal, die het nummer samenstelde. Hij is schrijver, professor aan de KU Leuven en jaren geleden aangespoeld in Brussel.

We spreken af op het Poelaertplein aan het Justitiepaleis. "Een monument van een gebouw. DW B is ook een monument van een tijdschrijft en ouder dan het justitiepaleis, het is meer dan 160 jaar oud."

De schrijvers die hebben meegeschreven zijn oa Geert van Istendael, Lize Spit,  Joke van Leeuwen maar ook  buitenlandse auteurs zoals Ricardo Domeneck, Nisma Al-Aklouk,.. en  allemaal hebben ze één ding gemeen: ze wonen in Brussel, of hebben er gewoond. En ze hebben geschreven over plekken die ze bijzonder vinden. Grazyna Plebanek is een Poolse schrijfster die romans schrijft over Brussel en nog niet vertaald zijn in het Nederlands of Frans, maar in Polen wel heel goed verkopen. De Polen leren Brussel kennen door haar ogen. Plebanek liet zich in haar novelle inspireren door het Zuidstation. "Hier observeer ik mensen, je vindt hier alle lagen, een hele structuur van mensen".

'Atlas Brussel' is een literaire gids die uitnodigt om door de stad te lopen, en al je zintuigen te gebruiken. Zo heeft Peter Vermeersch zelf een stuk geschreven over het Rood Klooster, helemaal aan de rand van de stad. Het is een middeleeuws deeltje Brussel dat weinig mensen kennen, het ligt in een driehoek van autosnelwegen, een rustpunt in die hele drukke omgeving. Ik heb geschreven over de auditieve ervaring om het park waar het klooster staat te bezoeken."

Wat hoor je als je daar bent? Hoor je de Middeleeuwen of de E411?


"Brussel staat niet bekend als een literaire stad terwijl het wel een literaire stad is. Dat willen we met dit boekje tonen." besluit Vermeersch. "We kunnen leren van de teksten van de schrijvers, die perspectieven met zich meebrengen en die je de stad op een andere manier laten zien."

 

'Atlas Brussel' wordt zondag 12 maart voorgesteld in Passa Porta.

 

 

 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet