Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"Met meer vrouwen in je team haal je betere resultaten"

di 11 dec. - 1:03

Vrouwen met een topfunctie in de tech-wereld, ze zijn eerder schaars. Het is een sector die gedomineerd worden door mannen. Tech-gigant Apple wil het gebrek aan vrouwen in de sector aanpakken en start een opleidingsprogramma voor vrouwelijke ondernemers en programmeurs. "We hebben nood aan meer vrouwelijke rolmodellen in de technologie, zowel voor jonge meisjes als voor ouders", zegt ingenieur en data scientist Mieke De Ketelaere.
Mieke De Ketelaere

Apple start in januari met een nieuw programma om meer vrouwen in aan de slag te krijgen in de tech-industrie. Vrouwelijke ondernemers en programmeurs zullen een twee weken durende opleiding kunnen volgen in het hoofdkwartier van het bedrijf in Californië. Net als andere grote techbedrijven wil Apple minder afhankelijk zijn van mannen in programmeerfuncties.

In eigen land ijvert Mieke De Ketelaere , director costumer service bij het techbedrijf SAS, ook voor meer vrouwen in de IT-wereld. "Het zit echt niet goed. Op dit moment zitten we op 20 à 25 procent vrouwen", zegt ze in 'Bij Debecker'. "Als je kijkt naar het pure programmeren, is dat maar 15 procent."

Hoe komt dat? "De tech-wereld heeft blijkbaar toch nog altijd het vooroordeel van nerdy, geeky, saai en droog. Dat was misschien 20, 25 jaar geleden zo, maar dat is nu echt niet meer het geval. Ik ga elke dag met heel veel enthousiasme aan het werk, met heel veel variatie."

"Algemeen is er ook een loonverschil tussen mannen en vrouwen, al wordt bij SAS sterk ingezet op gelijke lonen. De jobomschrijvingen kunnen ook beter. Als ik sommige vacatures lees, zouden ze mij ook afschrikken. Er worden heel veel macho-termen gebruikt, of gevraagd naar vollédige flexibiliteit naar het bedrijf. Iets wat jongere vrouwen toch makkelijker afschrikt. Meer flexibele jobs, dat moet kunnen."

"Vrouwelijke rolmodellen, voor meisjes én ouders"

Het begint al op heel jonge leeftijd. "In speelgoedwinkels staat tech- speelgoed nog altijd bij de jongens. Wij waren thuis met drie meisjes. Onze ouders hadden ons enkel met poppen en barbies kunnen laten spelen, maar dat deden ze niet. Ze gaven ons jongensspeelgoed, autootjes, playmobiel, lego... Daardoor bereikte technologie ons veel sneller en op vele grotere schaal. Op mijn 13e kocht mijn vader al een computer voor mij."

In het middelbaar onderwijs vond De Ketelaere haar gading niet. "Maar als ik nu kijk naar de STEM-opleidingen, dan zie ik hoe dat je wereld kan vergroten en de mogelijkheden toont wat je met technologie allemaal kan doen, waar je kan terechtkomen." Toch is het aandeel meisjes in technologische opleidingen nog altijd laag. Volgens De Ketelaere hebben vooroordelen daarmee te maken."

"Meisjes worden nog dikwijls afgeremd om een technologische opleiding te volgen. Dikwijls door een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen in het onderwijs en in de sector. We hebben die rolmodellen nodig, niet alleen voor de meisjes, maar ook voor de ouders zelf, om aan te tonen wat je met die kennis, kunde en creativiteit kan doen."

"Geen quota"

Waarom vind De Ketelaere het belangrijk om meer vrouwen in de technologiesector te krijgen? "Zonder te veel te willen veralgemenen en polariseren, zie je dat vrouwen meer bedreven zijn in social skills dan mannen. Dat merk je ook in teams, als er meer vrouwen in zitten, komen er andere skills naar boven en zie je andere, betere resultaten."

"We zien in de technologiesector steeds meer een verschuiving naar service-driven bedrijven, waar die sociale vaardigheden het belangrijkste zijn. Als je je teams dan evenwichtiger samenstelt, komt dat het resultaat van het bedrijf alleen maar ten goede."

De Ketelaere wil wel ver weg blijven van quota. "Het is belangrijk om vrouwen in de tech-wereld naar voren te schuiven, maar zonder te pushen. Quota zijn gemakkelijk om te behalen, maar daarmee neem je niet noodzakelijk de beste mensen aan. Iedereen moet zijn of haar passie volgen, net zoals ik dat gedaan heb."

Bron: vrtnws.be en 'Bij Debecker'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet