Met vier op horecaterras tot 22 uur, groen licht voor zomerkampen: dit heeft het Overlegcomité beslist

23 april 2021
Het buitenplan kan in werking treden op 8 mei als de vaccinatiecampagne op dezelfde manier blijft evolueren. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Volgens premier Alexander De Croo is er geen reden om aan te nemen dat dat niet het geval zal zijn. Terrassen kunnen open tot 22 uur en evenementen buiten kunnen met 50 personen. Het Overlegcomité heeft ook een beslissing genomen over de zomerkampen. Die mogen doorgaan met overnachting met maximaal 50 personen.

Een terrasje doen mag met vier per tafel tot 22 uur

Op het vorige Overlegcomité was de datum voor de heropening van terrassen op 8 mei vastgelegd. Vandaag is beslist dat de heropening van de terrassen doorgaat onder de volgende voorwaarden:

 • Vier personen per tafel. Dat mogen mensen zijn die niet in 1 huishouden samenwonen. Mensen die wél in 1 huishouden samenwonen, hoeven zich niet aan dit maximumaantal te houden. Bijvoorbeeld: een huisgezin met 6 leden, mag samen aan 1 tafel aanschuiven.
 • Afstand van anderhalve meter tussen de tafelgezelschappen
 • Het bedienend personeel moet een mondmasker dragen
 • Bediening gebeurt aan tafel, geen zelfbediening of bediening aan de bar
 • Sluitingsuur om 22 uur
   

Evenementen hernemen met mondjesmaat, eerst buiten, pas in juni binnen

Over de evenementen in de zomermaanden juli en augustus wordt pas op een volgend Overlegcomité beslist. Voor de maanden mei en juni blijft het Overlegcomité "zeer voorzichtig", zegt premier Alexander De Croo. "Het laatste wat we willen doen, is perspectief geven dat we niet kunnen waarmaken", aldus De Croo.

De bijkomende voorwaarde is ook dat 80 procent van de 65-plussers een eerste prik heeft gekregen en dat de situatie op intensieve zorg verbetert.

Mei:

 • Bevestiging van eerdere beslissing dat buitenevenementen kunnen tot 50 personen.
 • Binnen zijn alleen enkele testevenementen mogelijk


Juni:

 • Bevestiging van eerdere beslissing dat evenementen buiten kunnen tot 200 personen.
 • Ook binnenevenementen zouden kunnen tot 200 personen met een maximumbezetting van 75 procent van de zaal

De beslissingen voor juni blijven onder het voorbehoud dat er minder dan 500 patiënten op de afdelingen intensieve zorg liggen en 8 op de 10 kwetsbare personen gevaccineerd is.

Zomerkampen kunnen doorgaan met maximum 50 deelnemers

Er is groen licht voor de zomerkampen deze zomer. Die kunnen opnieuw onder voorwaarden doorgaan. Het gaat net als vorige zomer om kampbubbels van 50 personen, exclusief begeleiders. Ook overnachtingen worden toegelaten.

Beluister hier wat het overlegcomité beslist heeft. 

Bron: vrtnws.be, 'De Ochtend' en 'De Wereld Vandaag'