Met vlag en wimpel

2 oktober 2019
De voorbije zomer was er grote heisa rond de Vlaamse vlag - door sommigen “collaboratievlag” genoemd wat dan door anderen weer tegengesproken werd - die Vlaams Belangjongeren uitdeelden op Pukkelpop. Tijdens de wedstrijd Waasland-Beveren tegen Moeskroen kleurde de tribune onlangs plots zwart-geel. “De vlag” als belangrijk symbool lijkt terug van weggeweest?

Wat is het belang van vlaggen in het algemeen? Waar komt hun grote symbolische kracht vandaan? Een gesprek met politicoloog Dave Sinardet, gespecialiseerd in nationalisme.

Pol Vanbosseghem is een leerkracht op rust uit Doomkerke met een grote passie voor vlaggen. Sinds hij een 10 tal jaar geleden zijn eerste exemplaar kocht weet hij van geen ophouden. Drie kasten vol nu al, netjes geordend en gewassen. Klaar om gehesen te worden aan zijn vlaggenmast in de voortuin, voor de gelegenheid samen met reporter Brecht Devoldere.

Stel, een nieuw land wil een vlag ontwerpen, of je wil er een voor een vereniging, bedrijf. Wanneer is een vlag vormelijk een goede vlag, een mooie vlag, een duidelijke vlag? Grafisch vormgever Valentijn Goethals doceerde een tijdje het vak “vexilologie” - vlaggenleer - aan architectuurstudenten.

Wist je dat de oudste nationale vlag die nu nog in gebruik is, dateert uit 1219. Het is de ‘Danebrog’, de vlag van Denemarken. Dat je tot voor kort nergens de kleur paars zag op een nationale vlag? En dat afbeeldingen van mensen op een vlag zeer zeldzaam zijn, in tegenstelling tot dieren? Redacteur Max Vrijens rijgt het ene vlaggenwetenswaardigheidje aan het andere.

Een van de vlaggen die het meest tot de verbeelding spreekt is de piratenvlag. Zwart met daarop een wit doodshoofd en twee gekruiste botten Maar is dat beeld uit films, tv-series, boeken en stripverhalen wel waarheidsgetrouw? Een vraag voor Wim De Winter, maritiem historicus bij het Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende.

Marie Abts-Ermens was in 1830 naaister en uitbaatster van een stoffenwinkel in Brussel. Zij naaide de eerste twee exemplaren van de Belgische vlag aan elkaar. Ward Bogaert reconstrueert het verhaal achter de àllereerste Belgische vlag.

Lees ook:

Radio 1 Select