"Mevrouw Crevits, wat gaat u doen voor jongeren die door het frequent fronsen van hun voorhoofd vroeg oud lijken?"

3 juni 2016
Studenten in de bibliotheek van de KU Leuven
Dichter en docent Paul Demets heeft een studerende dochter in huis. Ze is veertien, zit in het derde jaar secundair en heeft dus examens. Paul vraagt zich af of sommige leerstof uit de cursussen van zijn dochter niet thuis hoort in een bachelor- of mastercursus in het hoger onderwijs. Hij krijgt een minuut radiotijd van Hautekiet!

"Mevrouw de minister, Gisteren nam ik een kijkje in de cursus biologie van mijn jongste dochter. Ze is veertien en volgt in het derde jaar secundair onderwijs de richting Latijn. Want ze houdt van talen en literatuur."

"Ze was net een figuur aan het bekijken. Daaronder las ik deze verklaring: ‘Een bepaald type gliacel myeliniseert meerdere axonen van neuronen die zich in het centraal zenuwstelsel situeren.’ Pure poëzie, alleen al door de klankkleur. Maar hoort dit soort zin niet eerder thuis in een cursus van een bachelorstudent geneeskunde? "

Waarom fronsen zoveel leerlingen in het secundair onderwijs week na week hun voorhoofden door zoveel ‘wiskundans’ en ‘wetenschapees’?
Paul Demets

"Mevrouw de minister, wat gaat u doen voor al die jongeren die door het frequent fronsen van hun voorhoofd vroeg oud lijken, in plaats van zorgeloos jong?"

Studiedruk

In datzelfde Facebook-bericht maakt Paul Demets zich ook zorgen over de studiedruk in het secundair onderwijs. Debatteer mee:

Mag Hautekiet jou bellen? Vul hier je naam en telefoonnummer in:

Radio 1 Select