“Mevrouw Mersy was altijd al één van mijn favoriete leerkrachten”

15 september 2016
#BEL10 brengt mensen bij elkaar. Of liever: opnieuw bij elkaar. Toen Radio 1-luisteraars Dalilla Hermans en Vera Mersy zich enkele maanden geleden nietsvermoedend inschreven voor de Groepen van 10, hadden ze elkaar al twaalf jaar niet meer gezien. Het was dan ook een blij weerzien, toen de ex-leerkracht en -leerling elkaar op de inspiratiedag plots in het oog kregen.

Dalilla: “Mevrouw Mersy - ik kan nog altijd geen Vera zeggen (lacht) - was mijn leerkracht Nederlands en Engels in het vijfde en zesde middelbaar. Ze is ook één jaar mijn klastitularis geweest. Vandaag hebben we elkaar voor het eerst in twaalf jaar teruggezien.”

“Iedereen heeft zo van die leerkrachten die je voor altijd bijblijven en mevrouw Mersy was er bij mij zo ééntje. Ze was echt de mama van onze klas. Ik ben haar dan ook meteen in de armen gevlogen toen ik haar hier zag. En geloof me, dat zou ik niet bij elke leerkracht doen (lacht).

Vera: “Het laatste contact dat ik met Dalilla heb gehad was via Facebook, toen ze iets postte rond racisme. Ze was altijd een bloem van een kind op school, maar heeft als zwart geadopteerd meisje heel wat meegemaakt. Wij op school wisten daar niets van. Ik was er dan ook ziek van toen ik op Facebook las met wat ze was geconfronteerd.”

“Ik had toen schrik dat ze zou verbitteren. Ik vreesde dat Dalilla volledig zou verharden en niet meer zou geloven in het goede van de mens. En zie ze hier nu zitten! Ze straalt weer en dat is voor mij het mooiste geschenk van de hele dag.

Dalilla: “Ik vind het eng te zien wat er op dit moment met onze samenleving aan het gebeuren is. Alles is zo gepolariseerd, zo verhard. Daarom vond ik het heel belangrijk hier vandaag naar de inspiratiedag te komen. Ik wilde op een warme en open manier nadenken over onze samenleving en dat is uitstekend gelukt. Ik heb er een fantastische dag opzitten.”

Vera: “Dalilla en ik hebben vandaag ook ontdekt dat we niet ver van elkaar wonen, dus we hebben afgesproken om binnenkort nog eens goed bij te praten met een paar glazen wijn (lacht).

Op maandag 19 september gaat #BEL10 van start. Het eerste thema waar we over discussiëren is "Veilig of Vrij": Hoeveel vrijheid wil ik opgeven voor meer veiligheid?