Mexican style

24 september 2016

Het oorspronkelijke scenario van Spectre, de jongste James Bond, begon nogal Mexico-onvriendelijk. In de openingsscene zou een Mexicaanse burgemeester van een Mexicaanse stad vermoord worden door een Mexicaanse moordenaar. Als u de film heeft gezien, weet u dat het anders gaat: de moordenaar is een Italiaan en het slachtoffer is een diplomaat.

Toen Spectre uitkwam, ging het gerucht dat de Mexicaanse overheid die scenariowijziging heeft afgekocht. Veertig miljoen, werd gefluisterd, maar dat hadden ze er graag voor over. Het imago van Mexico is zeer slecht, en die James Bond zou het alleen maar erger maken.

Dat imago kunnen we in twee woorden samenvatten: drugshandel en extreem geweld - okee, vier woorden. De voorbije tien jaar zijn er in Mexico 150.000 doden gevallen, en tel daar de tienduizenden vermisten ook maar bij. De lijken worden vaak duidelijk zichtbaar achtergelaten, soms met een boodschap erbij met dreigementen over nog meer geweld.

Daar gaan we het zaterdag over hebben met Cees Zoon. Hij woont in Mexico, hij is journalist. We zullen het hebben over dat geweld en die drugs, maar ook over El narco cultura, de levensstijl die daarrond is ontstaan. Er is muziek en literatuur en er zijn films waarin drugtraficanten worden opgevoerd als helden. Stilaan zijn die criminelen rolmodellen want zij hebben zich kunnen opwerken uit de armoede. En die narco cultura wordt stilaan mainstream, zowel in Mexico als in het zuiden van de Verenigde Staten.

Radio 1 Select