Meyrem Almaci: "Treurig dat er zo weinig verantwoordelijkheidszin is"

16 december 2019
© Radio 1
MR-ondervoorzitter Jean-Luc Crucke haalt hard uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Er zijn zaken die je niet zegt. Ik heb er genoeg van dat men ons als 'Untermenschen' behandelt omdat we Walen zijn." Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageerde scherp in 'De Ochtend'.

Jean-Luc Crucke, ook minister voor Begroting in de Waalse regering, reageert verontwaardigd op enkele recente uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Zo had die het vorige week maandag over "miljarden aan belastingen om passieve kiezers in het zuiden van het land te onderhouden".

PS-voorzitter Paul Magnette schoot donderdagavond hard terug in de studio's van de RTBF. "We weten dat De Wever begint te schelden als hij geen argumenten meer heeft. Hij valt aan omdat hij niet wil deelnemen. De N-VA sloot zichzelf uit en dat is voor iedereen duidelijk."

(lees verder onder de foto)

Jean-Luc Crucke

MR-vicepremier David Clarinval sloot de paars-gele piste met N-VA afgelopen weekend in kranteninterviews uit. "Paars-groen met CD&V, of nieuwe verkiezingen", klonk het. Ondervoorzitter Jean-Luc Crucke sluit paars-geel niet uit, maar de uitspraken van De Wever vormen wel "een moeilijkheid", zei hij vanochtend n Matin Première op de RTFB-radio. "Er zijn zaken die je niet zegt. Ik heb er genoeg van dat men ons als "Untermenschen" behandelt omdat we Walen zijn. Maar langs de andere kant hoor ik een voorzitter van de PS die gesprekken die vertrouwelijk moeten blijven open en bloot op tafel legt."

Crucke roept zowel PS als N-VA op om "te stoppen met de kwetsende taal die geen oplossing is". "Het land heeft nood aan staatsvrouwen en -mannen die hun verschillen langs de kant kunnen laten en voor het essentiële kunnen gaan, op een weg die nog Belgisch blijft."

Almaci: "Treurig dat er zo weinig verantwoordelijkheidszin is"

En ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci hamerde in 'De Ochtend' op de nood aan staatsmanschap: "Ik mis de constructiviteit bij verschillende partijen die een zekere verantwoordelijkheid hebben, ik mis de wil om vooruit te gaan." Dat De Wever en Magnette naar elkaar blijven uithalen, noemt ze "niet meer te verantwoorden".

(lees verder onder de foto)

Meyrem Almaci

"We zitten een jaar zonder regering, zijn zes maanden na de verkiezingen en hebben een begrotingsput van 12 miljard euro die we geërfd hebben van de Zweedse regering: dan is het ontzettend treurig en wraakroepend dat er zoveel verantwoordelijkheidszin is."

Hoe langer dit blijft duren, hoe meer de extremen - en met name Vlaams Belang - winnen

Volgens Almaci is er door Magnette "ernstig gewerkt" en zat er in zijn nota "eten en drinken voor iedereen". Ze zegt dat ze ook in de gesprekken met de nieuwe informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) "deel wil zijn van de oplossing".

Maar ze benadrukt ook dat de verkiezingen en recente peilingen hebben uitgewezen "dat de kiezer niet meer van hetzelfde wil". "En hoe langer dit blijft duren, hoe meer de extremen - en met name Vlaams Belang - winnen. Mensen willen een regering die voor hen beleid voert. Laat ons daarvan werk maken, los van alle spelletjes."

Beluister het gesprek met Meyrem Almaci via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: