"Zeer geachte Cathy Berx, u bent helemaal bezig met wat u doet, niet met zelfpromotie"

9 juni 2018
Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze week mocht Mia Doornaert haar held kiezen. Ze koos voor Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen.

"Zeer geachte Cathy Berx,

Terwijl ik dit in een VRT studio vertel bent u in Turijn, bij wat men in mijn West-Vlaamse geboorteprovince het groot volk noemt. U neemt er deel aan de zogenaamde Bilderbergconferentie, een jaarlijkse bijeenkomst van topmensen uit de westerse landen.
Onder de zowat tweehonderd deelnemers zijn er drie Belgen: premier Charles Michel, grootindustrieel Thomas Leysen die er al vaker deelnam, en uzelf, Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen. In de pers lees ik dat u, van die drie, een "verrassende keuze" bent. Wel, het pleit voor de organisatoren dat ze u in dat exclusief gezelschap hebben uitgenodigd.
Ik heb u de jongste jaren beter leren kennen, en ik ben onder de indruk van uw kennis, uw wijsheid, uw werkkracht, uw engagement voor het algemeen belang. En van uw stijl. Eén en al bescheidenheid. Helemaal bezig met wat u doet, niet met zelfpromotie. Geen egotrips en geen emotrips. Iets waaraan, tussen haakjes, onze universiteitsrectoren een voorbeeld kunnen nemen.

Ik monkel een beetje wanneer ik aan uw intrede denk bij de illustere groep in Turijn. U bent dan wel bij het groot volk, maar letterlijk bent u dat niet. Met uw kleine gestalte, uw kortgeknipt donker kopje, en uw jeugdig gezicht gaf u de andere dames en heren wellicht even de indruk dat er per abuis een stagiaire of studentin in hun cenakel was binnengewandeld. Maar ze zullen genoeg snel gemerkt hebben welk een grote dame ze in hun gezelschap kregen.

En o ja, nog iets over die Bilderbergconferentie. Daarover circuleren allerlei indianenverhalen, of fake news, zoals men nu zegt. Die informele overleggroep zou een occulte club zijn, die achter de schermen wereldcomplotten smeedt. En waarom? Gewoon omdat de discussies er absoluut vertrouwelijk zijn. Wat is er normaler dan dat? Een gesprek, een debat kan alleen maar ernstig zijn als het vertrouwelijk is. Anders speelt men een nummertje voor het publiek. Dat is dezer dagen de mode, maar dat is niet wat u doet. En dat is niet wat de Bilderberggroep doet. Ik wens u daar nog veel succes in Turijn.

Met oprechte hoogachting en genegenheid.

Mia Doornaert"

Lees ook