Mia Doornaert: "Schaf de term islamofobie af."

26 april 2016
"Die is uitgevonden door reactionaire molochen, ayatollahs en imams om moderne moslims te stigmatiseren. Om te zeggen dat het slechte moslims zijn. En als wij dat gebruiken, laten wij de moderne moslims in de moslimlanden in de steek, ten gunste van de theofascistische regimes."

Het zijn de woorden van Mia Doornaert, journaliste en columniste bij De Standaard. Ze deed haar pleidooi op een congres in Parijs een paar weken geleden en vertelde erover bij De Bende van Annemie. "Op basis van zeer rationele elementen pleitte ik om de idiote term die islamofobie is, uit ons vocabularium te schrappen."

Mia legt ook verder uit waarom ze zo hard gelooft in haar standpunt. "De islam is een godsdienst, geen ras. Er zijn meer dan een miljard moslims. Iedereen heeft het recht om die te bekritiseren."

Wat is er zo speciaal aan één godsdienst dat je er niets over mag zeggen? Men zegt niet: weg met de moslims!"

"In Frankrijk zegt schrijver Michel Houellebecq dat hij alle godsdiensten even onnozel vindt, maar de onnozelste vindt hij de islam. Ze wilden hem direct een proces aandoen wegens rascisme. Als hij het christendom het onnozelste vindt zal er geen haan om kraaien. Ik vind dat we daar op een gevaarlijk pad zitten," zegt Mia.

Het volledige audiofragment beluister je hieronder.