Michael Kiwanuka - Love & hate

29 augustus 2016
'Home again', hoe vaak hebben we het meegezongen? Het was de eerste kennismaking met Michael Kiwanuka, de Engelse singer-songwriter met Oegandese roots. Vier jaar later heeft hij het over 'Love & hate'.

Vier jaar terug liet Michael Kiwanuka (intussen 29) een frisse zomerbries waaien door de Engelse hitlijsten, met nochtans bijzonder traditionele, persoonlijke gitaarliedjes. Heel klassiek en ambachtelijk gemaakt en precies daardoor genoeg om er voor de BBC uit te springen als Artist to Watch in 2012. Zijn toenmalig album 'Home again' vestigde hem meteen als ernstig te nemen artiest. 'Love & hate' zet die trend verder.

Black man in a white world, was de eerste single uit het nieuwe album, maar de titel klonk strijdvaardiger dan de Londenaar het bedoelde. Kiwanuka is er de man niet naar om op barricades te gaan springen voor de rassengelijkheid. Zijn standpunt is veel persoonlijker, de liedjes komen van binnenuit en vertolken niet meer dan zijn eigen kijk op de dingen.

Zij het altijd is muzikale schoonheid verpakt. Vooraan in de mix staat nog altijd zijn donkere warme stem en in het geheel van de sound horen we nog altijd die brede, rijkelijke arrangementen met strijkers en koortjes, net zoals zijn grote voorbeelden in de jaren zestig en zeventig dat ook graag deden - of tenminste artiesten waar hij vaak mee gelinkt wordt: Bill Withers, Marvin Gaye.

Eerder deze zomer sprak Michael Robberechts met hem.