Michel: "Gesprek met Pence was constructief"

20 februari 2017
Premier Charles Michel (MR) reageert voorzichtig positief na een eerste ontmoeting met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Beide heren hebben vanavond samen gedineerd op Hertoginnedal. Op een ultrakorte persconferentie vooraf zei Pence het een eer te vinden om premier Charles Michel te bezoeken.

Premier Michel heette vicepresident Pence welkom. Die vond het naar eigen zeggen een eer om in het mooie kader van Hertoginnedal te worden ontvangen. Hij bracht de groeten over van president Donald Trump en van het Amerikaanse volk en roemde de alliantie met het Belgische volk. Veel meer had de persconferentie niet om het lijf. Beide heren konden daarop gaan dineren.

"Het was een constructief gesprek", zei premier Michel achteraf. Pence heeft volgens hem aandachtig geluisterd naar wat hij te zeggen had over de toekomst van Europa en de NAVO. De reis die Pence in Europa maakt, beschouwt Michel als een signaal dat de VS een sterke band met Europa wil behouden. "Dit is een eerste politieke ontmoeting, een eerste stap. Later,de volgende maanden, zullen we de eerste conclusies trekken. Nu is het nog wat te vroeg."

Nog volgens Michel was Pence bijzonder goed op de hoogte van de defensieplannen van de federale regering. Zoals bekend dringt Washington erop aan dat Europese landen als België binnen de NAVO meer middelen aan defensie besteden. "Hij was goed geïnformeerd en had goed begrepen dat wij een sterke politieke wil hebben om in de toekomst meer te doen, maar hij weet ook dat dit wat tijd vraagt", aldus nog Michel. 

Het bezoek van Mike Pence is een soort Europese primeur, want het is het eerste bezoek van de nieuwe Amerikaanse vicepresident aan een Europese hoofdstad. Dat komt vooral omdat Brussel ook hoofdstad van de Europese Unie is en het hoofdkwartier van de NAVO heeft.

Bron: deredactie.be