Microbioloog Herman Goossens pleit voor wekelijkse speekseltesten in pilootscholen

28 januari 2021
© Dirk Waem (Belga)
"Uiteraard ben ik ongerust”, zegt microbioloog Herman Goossens. “Maar we moeten niet in paniek slaan”. Hij pleit voor wekelijkse speekseltesten in pilootscholen.

“Het valt nog mee, we hebben uitbraken gezien van de Britse variant in twee scholen, in de provincies Antwerpen en Limburg. We zien dat die variant circuleert, in zeer beperkte mate, wat een grote dreiging is. Maar er zijn ook scholen, zoals in Edegem en Kontich, waar je tot mijn grote verbazing geen of amper infecties ziet. Dat stemt mij hoopvol en dat doet mij vermoeden dat er toch nog een kans is om nu snel iets te doen.”

We moeten niet in paniek slaan.

Maar wat is dat dan? "Wekelijks speekseltesten afnemen bij leerkrachten, gekoppeld aan een beleid waarbij leerlingen, leerkrachten en ouders ook gaan participeren. Een beleid dat een stukje verantwoordelijkheid geeft in de maatregelen die ze gaan opvolgen. Ik zou dat graag zien gebeuren: en testbeleid en een participatiebeleid. De ministers Weyts en Vandenbroucke staan erachter, ik denk dat we daar moeten mee doorgaan nu. We zullen met pilootscholen moeten werken, wat logistiek wel een inspanning vergt. Maar we kunnen in ons land eigenlijk sneller en efficiënter testen dan nu, het materiaal daarvoor is er. Het kan allemaal heel snel gaan, met die speekseltesten."

“De politiek heeft ervoor gekozen om de scholen open te houden. En die moeten zo lang mogelijk open blijven. Dat is waar ik nu mee bezig ben”, zegt Goossens nog.

Beluister het gesprek met Herman Goossens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: