Microbioloog Herman Goossens is er niet gerust in: "Bang dat dijken tussen generaties gaan breken"

24 september 2020
© Dirk Waem (Belga)
Microbioloog Herman Goossens snapt wat de Veiligheidsraad wil bereiken, maar hij is er niet gerust in.

"Men hoopt dat de mensen meer verantwoordelijkheid nemen, maar nu gaat men van het ene uiterste naar het andere" zegt Herman Goossens in 'De Ochtend'. "Minister De Block verwijst naar Zweden als voorbeeld en dat snap ik. Alleen Zweden zijn geen Belgen en omgekeerd. Zweden moet je geen bubbels opleggen, die doen dat vanzelf, dat zit in hun natuur. En ik hoop dat wij een andere houding aannemen, maar ik ben er eerlijk gezegd niet gerust in. Het zijn niet de politici die het gaan oplossen, maar de mensen.

"Waar hij dan net bang voor is? "Dat de barrières tussen generaties verdwijnen. Er zal meer verspreiding tussen studenten zijn. Jongeren hebben daar geen last van, maar ik denk dat de dijken tussen generaties zullen afbrokkelen. Onderschatting is de beste vriend van het virus."

Hij ziet nu ook duidelijk een nieuwe golf: "En daar gaan we op een bepaald moment een impact zien op het aantal opnames, op het aantal mensen die op intensieve zorg ligt. We krijgen nu de boodschap dat we de tweede golf beter aankunnen, dat is niet juist. Maar het is wat het is, laat er ons het beste van maken."

Beluister het gesprek met Herman Goossens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select