Microbioloog Herman Goossens (UA) pleit voor versoepeling van quarantaineregels

2 september 2020
© Eric Lalmand (Belga)
Mensen die vermoedelijk met het coronavirus in contact zijn geweest, moeten in ons land 14 dagen verplicht in quarantaine. Professor microbiologie Herman Goossens (Universiteit Antwerpen) vindt die periode te lang. "Mensen worden onnodig voor een lange periode uit het maatschappelijke leven gehaald" zegt hij in 'De Tour Vandaag'.

Herman Goossens licht zijn standpunt toe in 'De Tour Vandaag': “Ik heb gehoord dat in bepaalde steden politie en brandweer in de problemen komen omdat mensen lang in quarantaine moeten blijven. Op die manier breng je essentiële diensten in gevaar. In het onderwijs zie je gelijkaardige verhalen. Als een leerling besmet blijkt te zijn, moet meteen de hele klas thuisblijven. Mensen worden onnodig voor een lange periode uit het maatschappelijke leven gehaald.”

Door quarantaineregels breng je essentiële diensten in gevaar.

Goossens geeft toe dat bij sommige mensen de ziektesymptomen maar eerst na 7 dagen optreden (wat de reden was om de quarantaine op 14 dagen te bepalen). Maar volgens hem zijn dat uitzonderingen. Daarom vindt hij dat de quarantaine beperkt moet blijven tot 7 dagen, en dat er op de laatste dag (opnieuw) een test moet worden afgenomen. Als die negatief is, kan de quarantaine worden opgeheven.

Zijn pleidooi om de regels te versoepelen heeft intussen gehoor gevonden, want de regering heeft aan de wetenschappers van de Risk Assessment Group (RAG) gevraagd de quarantaineregels te herbekijken.

Beluister het gesprek met Herman Goossens in 'De Tour Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: