Microbioloog Herman Goossens: "We laten ons door de huidige cijfers in slaap wiegen"

17 februari 2021
© Eric Lalmand (Belga)
Microbioloog Herman Goossens waarschuwt om niet te snel of te veel te versoepelen vanaf 1 maart. "Ik ga dit virus nooit meer onderschatten", zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.

"Ik heb nu 5 modellen gezien voor Europa, die tonen allemaal hetzelfde: we laten ons door de huidige cijfers in slaap wiegen" zegt Herman Goossens. "Dat is niet populair om te zeggen."

"De klassieke coronavariant is aan het dalen, maar de Britse variant rukt op. In de loop van maart zal die in alle landen van de Europese Unie dominant zijn. Dan is het bang afwachten wat er zal gebeuren. Er is geen twijfel dat de Britse variant besmetterlijker is, er is ook meer en meer bewijs dat die agressiever is met meer ziekenhuisopnames en meer doden."

Vaccinaties

"De vaccinaties maken een beetje verschil, maar niet voldoende om dit tegen te houden" zegt Goossens. "Ik hoor optimistische geluiden, maar we moeten echt goed oppassen. Ik wou dat ik het anders kon zeggen, maar het is de realiteit. Alle modellen tonen hetzelfde: als we vanaf 1 maart versoepelen, krijgen we een derde golf die groter zal zijn dan de eerste en de tweede."

Beluister het gesprek met Herman Goossens via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: