Mieke Gorissen is een gelukkige laatbloeier: “Ik had het succes niet vroeger gewild"

22 april 2021
© Jasper Jacobs (Belga)
Mieke Gorissen heeft zich recent geplaatst voor de marathon op de Olympische Spelen in Tokio. Een heel straffe stunt, zeker als je weet dat ze al 38 is. Niet jong meer voor een atleet. Bovendien begon ze pas enkele jaren geleden met lopen. Mieke is wat je noemt een ‘laatbloeier’, maar ze had het zelf niet anders gewild.

In haar jonge jaren was Mieke Gorissen helemaal niet sportief. Dat vertelde ze in 'De Wereld van Sofie'. “Ik speelde basket, maar was daar bijzonder slecht in.” Het lopen, dat kwam veel later en bijna toevallig. “Mijn man en ik kochten een loopband, gewoon om wat te bewegen thuis. Toen was er een kermisloop in Diepenbeek, en het leek me wel leuk om daaraan deel te nemen. Ik eindigde als tweede. Toen dacht ik: Hoera, er is een sport die me wél ligt!”

Hoe het begon

Sindsdien ging ze veel meer lopen, maar nooit met het oog op competitie: “Ik deed mee aan lokale loopwedstrijden, en meestal lukte dat vrij goed. Tot zo’n drie jaar geleden: toen deed ik samen met een collega mee aan een estafetteloop in de buurt, en achteraf kreeg ik een bericht op Facebook van iemand die onder de indruk was. Hij vroeg me of ik geen interesse had om mee te komen lopen in zijn team.”

Dat was april 2018, Mieke was toen al 35. Ze behoorde niet meer tot de categorie van ‘senioren’ maar was al een ‘master’. “Mijn coach Gilbert heeft me toen trainingsschema’s gegeven, want ik wist echt van niks. Maar ik merkte wél dat er nog altijd progressie in zat. En nu, 3 jaar later, staan we hier – met een mogelijke selectie voor de Olympische Spelen. Ik kan het zelf amper geloven."

Laatbloeier

Of ze haar talent niet liever wat vroeger had ontdekt? “Neen. Mocht ik met lopen zijn begonnen in mijn tienerjaren, dat zou niet goed voor me zijn geweest. Ik was niet echt gelukkig toen, ik zou té streng geweest zijn voor mezelf en ik zou me erin verloren hebben op een manier die niet gezond was."

Lopen is met de jaren Miekes uitlaatklep geworden. “Ik heb het nodig om mijn hoofd leeg te maken en mijn geest tot rust te brengen. Het kwam op exact het goeie moment. Ik heb – dankzij het lopen – al veel kunnen genieten en veel mensen ontmoet die me na aan het hart liggen.”

Ze moet de wereld van de topsport nog wat leren kennen, maar stapt er met volle enthousiasme in. “Ik krijg heel veel hulp en ondersteuning, en dat is maar goed ook want ik ben zo’n bleuke! Alleen zou ik dit niet kunnen. Ik ben heel dankbaar voor alles wat me nu overkomt.”

Beluister het gesprek met Mieke Gorissen in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook: