Mieke Van Houtte: "Er is geen enkele reden om lichamelijke opvoeding gescheiden te houden"

5 oktober 2016
Mieke Van Houtte
De Waalse minister van Onderwijs, Isabelle Simonis, wil dat meisjes en jongens vanaf nu verplicht samen lichamelijke opvoeding krijgen. Het voorstel moet bijdragen tot de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Volgens Mieke Van Houtte, hoogleraar onderwijssociologie aan de UGent, houden de meeste Vlaamse secundaire scholen het vak lichamelijke opvoeding gescheiden. In Vlaanderen hebben scholen momenteel de vrije keuze of ze lichamelijke opvoeding al dan niet gemengd aanbieden. 

Er is voor geen enkel vak een gegronde reden om jongens en meisjes uit elkaar te halen. 

Mieke Van Houtte stelt dat er geen afgebakende groepen bestaan. Als men het onderscheid maakt tussen jongens en meisjes, moet men volgens Van Houtte ook binnen die twee groepen nog deelgroepen maken. 

We moeten afstappen van dat binaire idee.

De angst voor grensoverschrijdend gedrag is vaak de aanleiding om lichamelijke opvoeding in twee aparte groepen te geven. Van Houtte vindt die angst overroepen omdat er evengoed grensoverschrijdend gedrag kan plaatsvinden binnen die twee groepen. Lichamelijke opvoeding gemengd aanbieden en beide groepen laten leren van elkaar, gaat de studenten enkel ten goede komen.