Migraine

3 april 2021
Ik dacht dat ik blind werd. (Koen spreekt) Ik zat in de laatste klas van de middelbare school, wiskundeles. Centraal in mijn gezichtsveld zat plots een rare stip, een soort olievlekje met regenboogkleuren. Het werd groter. Ik kon niet meer lezen wat op het bord stond. Het vlekje groeide, het werd een halvemaan, het leek alsof ik door een gebarsten spiegel naar het bord keek. Splinters die van kleur veranderden, flikkerend en bewegend.

Het ging over. Na een half uurtje kon ik weer gewoon kijken. Maar mijn hoofd barstte van de pijn. Ook dat ging over. Na drie dagen. 

Bon. Genoeg privacy opgegeven. Ik wil maar zeggen: we gaan het over migraine hebben.

Hoofdpijn van de ergste soort. Vaak - niet altijd - gepaard gaand met rare visuele vervormingen. Braken. Bonkende pijn die dagen aanhoudt en waartegen pijnstillers niet helpen. Als u aan migraine lijdt weet u precies wat ik bedoel. Als u niet aan migraine lijdt: prijs u gelukkig.

Maar wat gebeurt er in dat hoofd? Dreigt er een hersenbloeding? Hoe komt het dat pijnstillers geen effect hebben? Is er iets aan te doen? Dokter, dokter, help!

Drie artsen, de dokters Anneke Govaerts, Annick Verstappen en Adinda De Pauw, hebben samen een migraineboek geschreven. Een van hen, dokter Verstappen, zit morgen aan de Interne Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :