“Migraine is veel meer dan hoofdpijn. Het verlamt je”

24 mei 2018
"Ik lag te kronkelen van de pijn én wou wenen van de pijn. Je pink opheffen is dramatisch pijnlijk, zelfs je ooglid openen doet ongelooflijk veel zeer." Evy Gruyaert getuigde openhartig over haar migraine.

Bijna 1 op de 5 Belgen heeft gedurende minstens een bepaalde periode in zijn leven migraine. Naar schatting voelt minstens 1 op de 3 zich systematisch schuldig over de impact van die kwaal op de omgeving.

De zwaarste aanval sinds maanden

“Migraine is veel meer dan hoofdpijn” bevestigt Evy Gruyaert in 'De Bende van Annemie'. “Het verlamt je. Het maakt je op een manier heel erg invalide: ik kom niet op mijn woorden, ik spreek de l en de r verkeerd uit. Een stuk van je oerhersenen wordt volledig ontregeld, en het doet geweldig veel pijn.” Ze is meer dan 15 dagen per maand ‘out’, maar kan dan dankzij medicatie wel functioneren.

Vorige week had Gruyaert een van de zwaarste aanvallen sinds maanden. Opeens was ‘het’ daar, en nam ze haar ‘normale’ medicatie (een spierontspanner, een middel tegen de misselijkheid en specifieke migrainemedicatie), alleen hielp het deze keer totaal niet.

Gruyaert: “Het werd erger en erger, ik had constant het gevoel dat ik moest overgeven, en heb van miserie in de zetel geslapen, om mijn wederhelft niet wakker te maken. Ik lag te kronkelen van de pijn én wou wenen van de pijn. Je pink opheffen is dramatisch pijnlijk, zelfs je ooglid openen doet ongelooflijk veel zeer.

Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze ‘wat last’ hadden van hun migraine. Met zulke uitspraken heeft Gruyaert het toch wat moeilijk. Want de impact van een migraineaanval is enorm. Daar heb je niet zomaar ‘een beetje last’ van: “Ik wou weg uit mijn eigen lichaam en mijn eigen hoofd. Als iemand mij toen zou gezegd hebben: we gaan u volledig verdoven, of je bent er niet meer zelfs.. op zo’n moment als je echt die aanval ten volle hebt: ja, graag.”

"Te pletter schuldig"

“Migrainepatiënten zouden eigenlijk een zo regelmatig mogelijk leven moeten leiden” zegt Gruyaert. “Op het zelfde moment gaan slapen en opstaan bijvoorbeeld, en nooit een maaltijd overslaan.” Gruyaert werkt zelf al een hele tijd aan 400 per uur en combineert van alles, maar toch zou een nine-to-fivejob niks voor haar zijn. “Ik wil die migraine niet volledig mijn leven laten bepalen.” Bovendien is het niet alleen een onregelmatig leven dat aan de basis van een migraineaanval ligt. De precieze oorzaken zijn moeilijk te achterhalen en bij iedereen manifesteert het zich anders. Er zijn genetische factoren, maar ook de geur van een parfum kan al voldoende zijn.

“Ik ben geen bleiter en geen opgever” zegt Gruyaert. Maar hoezeer ze zich ook tegen de ziekte wil verzetten, de impact is er toch: “Ik ben al vaak afwezig geweest op familiefeesten, en heb al vaak vrienden moeten afbellen.” Het gebeurt ook dat haar man voor de kinderen moet zorgen als ze niet uit bed raakt. Op die momenten voelt ze zich ‘te pletter schuldig’.

Menopauze

Evy Gruyaert wil geen Jeanne d’Arc van de migraine zijn. Het is niet levensbedreigend en ze beseft dat er veel ergere dingen zijn, “maar het mag ook niet onderschat worden”, besluit ze. “Al zou een mens wel bijna uitkijken naar de menopauze, want dan wordt het beter.”

Lees ook: