“Migranten koesteren valse verwachtingen door sociale media“

12 januari 2017
Vluchtelingen krijgen een verkeerd beeld van het Westen door sociale media. Dat heeft journalist Arthur Debruyne gemerkt in Mexico waar heel wat mensen de grens met de Verenigde Staten willen oversteken. “Ze vertellen vrienden en familie niet hoe moeilijk het is om een leven op te bouwen zonder papieren of perspectieven.”

De Bruyne trok tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen drie maanden naar de V.S. en Mexico om een special te maken over migranten. Daar sprak hij met Zuid-Amerikanen die vertelden hoe gelukszoekers op sociale media prachtige foto’s en verhalen postten over het leven in Amerika. 

De journalist ontmoette Ramón Verdugo, een Mexicaan die van een kale reis teruggekeerde van Californië. Zoals vele Mexicanen wilde hij zijn geluk beproeven aan de overkant, in Gringolandia. Via een coyote, een mensensmokkelaar, stak hij de grens over zonder papieren. Na een aantal jaren werken voor een karig loon, trok de man terug huiswaarts.

Migranten koesteren valse verwachtingen door sociale media. Om zich achteraf bekocht te voelen. De Amerikaanse droom bestaat niet

Ook mensen die het niet slecht hebben, maken de oversteek naar de V.S. Debruyne ontmoette een welgestelde Mexicaanse vrouw die alles liet vallen om haar kinderen een betere toekomst te verzekeren." Ze trok met een toeristische visum naar Disneyland. Maar ze is zonder papieren in de Verenigde Staten gebleven." Een bittere teleurstelling, zo bleek.

Jarenlang moest ze wc's schrobben terwijl ze in Mexico haar eigen kapsalon had. Zonder papieren konden haar kinderen ook niet gemakkelijk gaan studeren.

Gelukkig ontmoette Debruyne ook mensen die 'het maakten'."Komisch genoeg voelen ze zich vertrouwd met het Republikeinse gedachtegoed. Ze vinden dat er te weinig ruimte en jobs voor gelukszoekers."

Debruyne begrijpt waarom migranten positieve verhalen op sociale media zetten.“Dat doen wij ook. Maar in hun geval zwijgen ze vaak over hoe moeilijk het is om werk te vinden of een leven te bouwen zonder papieren en perspectieven.”

Lees meer van Arthur Debruyne

Radio 1 Select