"Mijn advies, zonder mensen de les te willen spellen: hou een huiskat binnen in het broedseizoen van de vogels"

17 mei 2020
Anna Schneider ging bewust op zoek naar een huis met een kattenvrije tuin. Waarom? Omdat ze een vogelliefhebber is.

Mijn kattenvrije-tuin

Vorig jaar gingen mijn vriend en ik op zoek naar een huis in Antwerpen centrum. Een van de wensen op ons lijstje was een ‘kattenvrije tuin’, (ja, je hoort het goed). Niet evident, maar we hebben hem gevonden, onze tuin zonder katten. Voorlopig dan toch, want je weet natuurlijk nooit of de buren alsnog beslissen om een kat te kopen.

Mocht je je afvragen waarom ik niet zo’n kattenfan ben? Wel, ik ben een vogelliefhebber. En die twee gaan nu eenmaal niet hand in hand, of poot in poot. Ik kan uren op mijn uitkijkplekje in de tuin zitten en alle vogels die passeren bestuderen. En aan de ontbijttafel wil ik zonder stress van mijn koffie nippen terwijl ik de pimpelmezen in en uit de nestkast zie vliegen … Puur genieten.

Andere mensen genieten dan weer van de kattenstreken van hun allerliefste huisdier. Niets mis mee, maar weinig baasjes weten dat huiskatten echte jagers zijn, en dat hun prooi maar al te vaak twee vleugels heeft. In de Vlaamse vogelopvangcentra stromen in deze tijd van het jaar elke dag tientallen kattenslachtoffers binnen. Onderzoek spreekt zelfs van miljoenen slachtoffers per jaar, enkel en alleen al in België. Dit gesprek kan je natuurlijk beter niet aanknopen met een kattenliefhebber, want dan krijg je reacties als: “Mijn kat vangt geen vogels”, “je kan toch niet verwachten dat ik mijn kat binnenhoud?”, “Zo werkt de natuur nu eenmaal … ”

En ik wil eigenlijk niet oordelen over mensen die graag katten zien, ieder zijn ding. Maar ik verdedig mijn gepluimde vrienden met hart en ziel, en dat is ook mijn goed recht. Dat het de huiskat zijn natuurlijke instinct is om te jagen op kleine vogels en zoogdieren, kan ik alleen maar beamen. Ik neem de katten zelf dan ook niets kwalijk, ze kunnen het niet helpen. Maar wie wel kan helpen zijn de baasjes. Die kunnen er misschien mee voor zorgen dat hun poes niet gaat jagen in de tuin van de buren of in het natuurgebied aan de overkant van de straat.

Mijn advies, zonder mensen de les te willen spellen: een huiskat binnenhouden in het broedseizoen van de vogels, zou al een wereld van verschil maken. Een kattenveranda kan daarbij helpen, het is maar een tip. Of laat je kat eraan wennen om een échte binnenhuiskat te worden.

En ook vogelliefhebbers kunnen hun steentje bijdragen, door tuinvogels te beschermen. Zet de voederplank hoog genoeg en vooral niet te dicht bij een omheining of tuinmuur, waar vaak heel wat kattensluipverkeer passeert. En hang je nestkastje op een plek waar een kat niet aan kan.

Om mijn vriendelijke oproep af te sluiten: het zou fantastisch zijn als zowel katten- als vogelmensen – misschien zelfs samen – nog meer creatieve oplossingen bedenken om minder slachtoffers te maken. Dat zou heel erg mooi zijn! Want we zijn toch allebei dierenliefhebbers?

Beluister de column van Anna Schneider (Vogelwerkgroep Dé Duifkes)

Lees ook