Mijn allerfijnste herinnering aan David Bowie

16 augustus 2016
Welke nummers hebben een rol gespeeld in jouw leven? Die vraag stelde regisseur Ivo van Hove vandaag aan de luisteraars in De Zomer van 2016. Voor hemzelf was David Bowie erg belangrijk: het was de soundtrack van zijn adolescentie. Dat hij later met Bowie mocht samenwerken aan de musical “Lazarus” was dan ook een grote eer. Het leverde hem ook bijzonder boeiende gesprekken met de grootmeester op. Gesprekken die Bowie nooit eerder met iemand anders voerde.

De muziek van David Bowie was de soundtrack van Ivo’s jeugd. De eerste plaat die hij kocht, was “Young Americans”. Daar stonden maar heel weinig nummers op, wat al meteen revolutionair was. Daarna kwam hij in aanraking met de Berlijnse periode, en met het fameuze Heroes natuurlijk.

Toch heeft Ivo van Hove nooit aan David Bowie verteld hoe bepalend hij was in zijn jonge leven. Hij heeft zich niet als fan opgesteld tijdens hun samenwerking:

Ik had me voorgenomen me niet als een groupie op te stellen. Ik heb slechts hier en daar een kruimeltje prijsgegeven. Want we moesten natuurlijk samenwerken aan die voorstelling.

Al werd het voor Bowie stilaan wel duidelijk dat de regisseur meer over hem wist dan de gemiddelde burger.

Nooit zoveel over de betekenis van zijn songs verteld

Zijn allerfijnste herinnering aan Bowie? Hun ontmoeting over de songs die in de voorstelling zouden terechtkomen: een mengeling van bestaande en nieuwe songs.

Bowie stond ervoor bekend vol te houden dat zijn songs niet zoveel betekenen. Toch bleef Ivo van Hove tijdens dat gesprek maar vragen stellen, en niet afgeven. Naderhand zei zijn assistente Coco, die ook aanwezig was, dat Bowie nog nooit zoveel over de betekenis van zijn songs had verteld aan iemand.

Het was voor mij heel duidelijk dat al die liedjes, wanneer ze ook geschreven zijn, heel persoonlijk zijn, of iets vertellen over hoe hij tegen de wereld aankijkt.

Radio 1 Select