“Mijn boekverslaving werd tijdens de eerste maanden getemperd. Maar nu niet meer”

19 januari 2019
Elisa Demarré maakt deel uit van The Common Wallet project, een gemeenschappelijke portemonnee project. Samen met 10 andere mensen uit Brussel heeft ze een gemeenschappelijke rekening.

The Common Wallet is een project van Christophe Meierhans, een Zwitsers kunstenaar die in Brussel woont en al een aantal jaren met Demarré samenwerkt.

“Alle inkomsten en uitgaven die wij op maandelijkse basis hebben worden gedeeld”, vertelt Demarré in Interne Keuken. “Ons volledige loon komt op een gemeenschappelijke zichtrekening en dan leven we er met 10 van”.

Je gebruikt de rekening zoals je je eigen zichtrekening zou gebruiken. Voor huur, afbetalingen, boodschappen of kleren

Deelnemers mogen van de rekening halen wat ze nodig hebben. “Je gebruikt de rekening zoals je je eigen zichtrekening zou gebruiken. Voor huur, afbetalingen, boodschappen of kleren”. Op het bedrag staat geen limiet, je mag eruit halen wat je wil.

Elkaar controleren kan maar wordt volgens Elisa niet gedaan. “Je zou je in principe kunnen bezighouden met door een app te scrollen en te zien wie wat uitgeeft, maar niemand is daarmee bezig”. “Binnen de groep stellen we maandelijks wel iemand als secretaris aan om de grote lijnen een beetje in het oog te houden”, gaat ze verder.

Wat doet dat met haar bestedingsbedrag? “Je gaat jezelf wel wat inhouden, want je voelt wel een zekere verantwoordelijkheid tegenover de groep. Mijn boekverslaving werd tijdens de eerste maanden getemperd. Maar nu niet meer.

Ondertussen is Elisa al een jaar bezig. En voorlopig zet ze het project verder. “Het is ondertussen een manier van leven geworden”. “Ik heb niet het gevoel dat wij het warm water hebben uitgevonden en de rest op die manier moet leven. Maar er komt wel een bewustwording. Er zijn meerdere manieren mogelijk om met geld, gemeenschapsvorming en solidariteit om te gaan zonder dat het bedreigend moet zijn”, aldus Elisa.

Radio 1 Select