"Mijn burn-out was nodig"

16 februari 2016
Cyberfilosoof Michel Bauwens werkte op hoog niveau bij Belgacom. Tot hij een burn-out kreeg en het rustiger aan wou doen. "Mijn burn-out was nuttig, om er anders uit te komen."

Volgens Michel Bauwens voeren grote bedrijven psychologische oorlogsvoering, proberen ze mensen altijd maar verder te duwen. "Als er dan 15% afvalt is het ok voor hen" zegt Michel.

Zelf voelde hij al langer dat die wereld niets voor hem was. "Iemand belde me om 7 u 's ochtends wakker, daardoor was ik al slechtgezind. Ik hoorde water kletteren. Die man belde me vanuit zijn douche. Dat is toch niet normaal!?"

En als Michel om 19 u naar huis vertrok, kreeg hij erg rare blikken. "Iedereen werkte er tot 21 u. Ik niet, ik wou meer thuis zijn." Hij besloot het rustiger aan te doen. 

Midlifecrisis

Op zijn 42e had Michel een midlifecrisis. "Ik had nog altijd niet gedaan wat ik echt wou." Hij had ook een vreselijk jaar achter de rug. Zijn vader stierf, zijn moeder kreeg de ziekte van Alzheimer en zijn liefdesrelatie liep verkeerd. "Als alles in één keer verkeerd gaat moet je alles herdenken."

Nu is Michel een ander mens. "Mijn burn-out was nodig om er anders uit te komen. Maar zoiets kan je alleen maar na de feiten zeggen." 

Elke tegenslag geeft je veerkracht om het anders aan te pakken

Michel leeft nu volgens een ander levensmotto: "Elke tegenslag geeft je veerkracht om het anders aan te pakken."

Bio

Michel Bauwens is een Belgische cyberfilosoof en oprichter van de Foundation for Peer-to-Peer Alternatives. Hij onderzoekt peer-to-peer netwerken en -praktijken. 

Herbeluister hieronder het volledige gesprek met Michel Bauwens in De Bende van Annemie:

Foto © VRT