"Mijn dochter is een mooi bewijs van de goede werking van de medische wereld"

16 april 2017
Sterrenkundige Leen Decin vertelde in Touché over de moeizame geboorte van haar dochters. Eén dochter werd dood geboren en haalde het dankzij reanimatie. "Je moet vertrouwen hebben in de medische wereld want er is geen alternatief. Op zo'n moment ben je redelijk rustig. Je leeft minuut per minuut."

Bij de oudste dochter van Leen Decin verliep de geboorte normaal, maar bij haar twee jongste dochters scheurde telkens haar placenta. "Bij Rhune was de scheur ver genoeg van de navelstreng en niet levensbedreigend, maar bij Noore was de scheur anders. Ze verloor veel bloed in de baarmoeder en haar bloedvolume was zo laag dat ze niet levensvatbaar was. Ze is dood geboren. Meteen hebben ze haar meegenomen om haar te reanimeren. Dat is gelukt, want ze is er nog steeds, maar we zijn door heel moeilijke wegen gegaan."

"Ze was het eerste geval in België dat op die manier ter wereld kwam en gereanimeerd werd. Je hebt geen seconde om na te denken en moet meteen beslissen hoe je zo'n kind met te weinig bloed letterlijk kan opvullen. Dat kan met een synthetisch product of met ander bloed, elk heeft zijn voor- en een nadeel. Bij haar werd het een synthetisch product, daarna had ze nog enkele longbloedingen als reactie, maar ze is er dankzij de wetenschap."

Zelf was Leen ook even weg bij de geboorte en verscheen er een flatline, iets wat beangstigender was voor haar man dan voor Leen zelf. "Ik heb het moeilijk gehad om het te aanvaarden omdat het een falen is van het lichaam. We leven in een cultuur waarin we allemaal blij zijn, we denken dat we alles kunnen. Je lichaam toont aan dat het niet zo is. Ergens had ik een schuldgevoel naar de kinderen toe want je weet dat zo'n geboorte iets nalaat bij hen. Gelukkig gaat alles nu goed met haar en is ze een hele vrolijke meid."