"Mijn doel is om de wereld te verkennen op een avontuurlijke manier"

12 december 2016
In sommige sectoren heb je niet één wereldrecord, maar andere en meerdere uitdagingen. Wim Smets (47) heeft de Seven summits achter de kiezen en is nu Belgisch recordhouder in de beklimming van bergen hoger dan 8000 meter.

Vijf van die veertien achtduizenders heeft hij op zijn indrukwekkende palmares staan. Het begon in 1999 met de beklimming van de Kilimanjaro. Enkele jaren later stond hij al op de top van de Mount Everest. “Het was nooit de bedoeling om de Everest te beklimmen. Mijn vrienden en ik vonden dat zelfs een dwaas idee om ooit zoiets gevaarlijk te gaan doen. Tot je steeds hoger klimt. Dan komt die op snel je lijstje terecht.” Na het bereiken van de Everest verlegde hij zijn ambitie algauw naar de K2, één van de moeilijkst te beklimmen bergtoppen ter wereld.

Smets is het levend bewijs dat eens de top bereikt en afgedaald, hij een nieuwe nodig heeft. Op zijn verlanglijstje: de onbeklommen pieken in Tibet. Waar het voor Smets stopt, weet hij niet: “Mijn doel is om de wereld te verkennen op een avontuurlijke manier. Dat kan natuurlijk ook zonder bergen. Ik liep al een marathon in de Sahara en al naar de Zuidpool.”

“Het is één ding om een ambitie af te ronden, maar het is iets helemaal anders om iets ambitieus af te ronden"

Als transformation executive in de IT-sector ziet hij parallellen tussen zijn baan en het bergklimmen: hij heeft altijd een uitdaging nodig. De ervaringen die Smets opdeed zijn essentieel in het bedrijfsleven: “Eén van de dingen die bergklimmen me geleerd heeft, is aanvaarden dat er zaken zijn die je nu eenmaal niet kan veranderen. Zoals het weer: als het slecht weer is geraak je niet aan de top. Als je dat leert aanvaarden, komt er veel energie vrij om dingen te beïnvloeden die je wel kan veranderen.”