"Mijn creatiedrang wordt aangewakkerd door een moeilijke jeugd"

11 januari 2018
Hans Op de Beeck
Kunstenaar Hans Op de Beeck groeide op met een bipolaire vader. In zijn jeugd zag hij de moeilijkheden van leven met een bipolaire stoornis. Daarom vindt hij het belangrijk om aandacht te hebben voor psychische problemen binnen families.

De overleden vader van kunstenaar Hans Op de Beeck had een bipolaire stoornis. Dat is een stemmingsstoornis waarbij periodes van depressie zich afwisselen met manische, euforische periodes. De manisch-depressieve stoornis van zijn vader heeft een grote invloed gehad op de jeugd van Op de Beeck. 

"Mijn vader kon heel agressief maar ook zeer afwezig zijn. Er deden zich vaak absurde situaties voor. Zo vroeg hij me eens om tekeningen te maken voor een oom van hem. Ik maakte die dan omdat ik heel graag tekende. Een week later vond ik de tekeningen volledig kapotgescheurd terug in onze woonkamer", zegt Hans Op de Beeck in "De Bende van Annemie". 

Er is nooit een liefdesband ontstaan met mijn vader

Met zijn moeder heeft Op de Beeck een warme band maar met zijn vader is die er nooit geweest. "Dat moet je op een gegeven moment kunnen plaatsen, dat dat gewoon zo is. Maar sommige mensen begrijpen dat niet en zeggen: het is je vader en je vader zie je toch graag?" Op de Beeck heeft het zijn vader wel vergeven.

Wie ben ik om iemand niet te vergeven?

Als vader van vier merkt hij dat het van belang is om dagelijks te werken aan de band met zijn kinderen. "Dat is niet zomaar een gegeven feit tussen ouder en kind. Mijn kinderen en ik knuffelen en zoenen heel veel. Ze zeggen vaak: papa, ik zie je zo graag! Ik vind dat ongelofelijk belangrijk. De allerbelangrijkste liefde die er is, is de liefde tussen vader en kind."

Creatiedrang

Op de Beeck wil zijn jeugd zeker niet dramatiseren. Hij gelooft bovendien dat zijn drive om constructieve dingen te doen, aangevuurd wordt door zijn moeilijke jeugd. "Ik wil iets positiefs doen, iets creëren. Als je dingen maakt dan genees je jezelf. En als je dat doet op een universele manier dan kan je bij de toeschouwers ook iets teweegbrengen. Ik hoop dat mensen een soort van troost kunnen vinden in mijn werk."

Lees ook

Radio 1 Select